Další zdražení pohonných hmot nedopustím, dušuje se ministr Kuba

19.04.2012 19:20

Navýšení ropných zásob je potřeba, ale ne za cenu dalšího daňového zatížení českého průmyslu a občanů, uvedl ve čtvrtečních Impulsech Václava Moravce ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

Další zdražení pohonných hmot nedopustím, dušuje se ministr Kuba
Foto: Redakce
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba

Strategické zásoby ropy, které jsou nyní schopné provoz České republiky zajistit po dobu devadesáti dní, by se měly zvýšit tak, aby pokryly dobu o třicet dnů delší. Tato myšlenka vznikla podle ministra Kuby v době, kdy Česko zažívalo ropnou krizi. Tehdy se začalo řešit, jak podobným situacím předcházet. Jednou z variant je i další daňové zatížení ropných produktů.

Podle ministra Kuby je rozhodně zapotřebí se na podobné scénáře připravit, protože na Českou republiku může velmi jednoduše dolehnout krize a konflikty v blízkovýchodních zemích. „My bereme ropu z Ruska, z Azerbajdžánu, ale i tak by se nějaké globální dopady daly čekat,“ vysvětlil ministr.

Vyšší daně? Ani náhodou

Kuba důrazně odmítl řešit ropnou krizi dalším zatížením daňových poplatníků a na jednání vlády se prý hodlá všemi silami zasadit o to, aby další daň nebyla schválena. „Není pro mě přijatelné další zvyšování cen phonných hmot na úkor českého průmyslu a českých občanů,“ uvedl ministr.

Situaci by mohlo zjednodušit vytvoření nové společnosti typu zprivatizovaného Unipetrolu, jejímž spoluvlastníkem by ale byl stát spolu se společnostmi, které jsou schopny ropu těžit.

„Já navrhuji zpracování nezávislé studie, která by ukázala ze státního pohledu optimální variantu a která by měla zvážit, zda by nebylo dobré vstoupit do toho projektu,“ popsal svou vizi. „Spojit společnosti Mera a Čepra, myslím, by pro Českou republiku nebylo špatné,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…