Další žhářský útok v Německu. V ubytovně se prý nacházel Syřan z Islámského státu

20.09.2015 17:30

V Německu se v posledních dnech potýkají se žhářskými útoky na ubytovny určené uprchlíkům. Nejnovějším počinem je vyhořelá sportovní hala ve Wertheimu, kterou někdo zapálil v noci na neděli a v níž úřady nechaly vybudovat dočasné uprchlické centrum. Budova byla přitom v sobotu vybavena 330 lůžky.

Další žhářský útok v Německu. V ubytovně se prý nacházel Syřan z Islámského státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oheň, ilustrační foto

Podle hasičů zachvátily halu plameny v časných ranních hodinách. V zadním vstupu budovy našla policie stopy po násilném vniknutí, a požár proto vyšetřuje, a to i vzhledem k předcházejícím událostem, jako žhářský útok. Starosta Wertheimu Stefan Mikulicz navíc uvedl, že dobrovolníci, kteří o azylová centra ve městě pečují, už jsou se silami v koncích.

Městská část, v níž se vyhořelá sportovní hala nachází, má podle magazínu Spiegel pouhých devět set obyvatel, ale nyní hostí už na 600 běženců a v budoucnu by navíc měly podle odhadů dorazit další čtyři stovky. Spiegel už na svých stránkách uvedl, že je ubytovna po žhářském útoku na spadnutí, a tak ji není možné dál využívat. Spolková země Bádensko-Württembersko tak bude muset pro více než 300 běženců najít nové ubytování.

V ubytovně se nacházel člen IS, šéf kontrarozvědky zůstává v klidu

Jak uvedla ČTK, vyšetřuje braniborská policie případ muže ze Sýrie, který se měl v ubytovně údajně chlubit, že patří k teroristické skupině Islámský stát. Podle svých slov se zapojil i do bojů v zemi sužované válkou.

Jeden z uprchlíků v ubytovně totiž Syřanovo vyjádření tajně nahrál na mobilní telefon a záznam předal vyšetřovatelům. Státní zastupitelství nicméně zatím neoznámilo, zda proti Syřanovi vznese obvinění ze členství v teroristické organizaci, za které v Německu hrozí mnohaleté vězení.

Podle pátečního vyjádření šéfa německé kontrarozvědky BfV se země neobává přílivu islamistů, kteří by k infiltraci do Evropy mohli využít současnou uprchlickou vlnu. Zároveň ale upozornil, že některé z přijíždějících běženců by časem mohli džihádisté, jež už v Evropě jsou, zlákat na svou stranu.

Útoků na plánovaná uprchlická centra v Německu v posledních měsících přibývá. V noci na pátek žháři například podpálili obytné buňky v bavorském městě Bad Aibing, které byly rovněž určené k ubytování žadatelů o azyl. Od začátku letošního roku už německé úřady napočítaly 173 podobných útoků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…