Dan Jiránek (ODS): Po 20 letech strana jako manželka vypadá jinak

13.03.2013 7:02

Zeptali jsme se primátora Kladna, který zároveň působí jako předseda Komory statutárních měst ČŘ a místopředseda Svazu měst a obcí ČR, Dana Jiránka, jak vnímá trestní oznámení, které podali VV na vládu kvůli loterijním hrám, a jak by hodnotil celkový boj vlády s korupcí. Řeč byla ale i krizi ODS a o dotacích.

Dan Jiránek (ODS): Po 20 letech strana jako manželka vypadá jinak
Foto: Kladenské listy
Popisek: Kladenský primátor Dan Jiránek

Prezident Václav Klaus skončil 8. Března ve funkci prezidenta. Jak byste jeho deset let na Hradě hodnotil? A kde vidíte jeho budoucnost?

Jako prezident dovedl přesně formulovat své názory a upozorňovat na některé problémy dříve než ostatní. Škoda, že si své renomé pokazil svými rozhodnutími a projevy v závěru svého prezidentování. Velmi však oceňuji jeho snahu navštěvovat všechny kraje naší republiky a jeho vřelý vztah k Lánům.

Jeho budoucnost resp. svoji budoucnost může vidět jen on sám.

Mluví se o tom, že ODS je v úpadku. Prohrála významně senátní, krajské i prezidentské volby. Je kritizována za to, že kývá na zvyšování daní a neprosazuje příznivé podnikatelské prostředí a ustupuje návrhům TOP 09. Je podle vás ODS v krizi? Je třeba změnit její politiku a jít zpět doprava? A domníváte se, že by se například Václav Kaus jako zakladatel strany nyní po skončení svého mandátu mohl vrátit zpět do strany a pomoci ji pozvednout? Na kolik by to bylo podle vás efektivní?

ODS je v krizi, politiku je třeba změnit zejména s ohledem na snížení administrativní zátěže a posun pravomocí a služeb co nejblíže občanům, tedy např. na obce. Poslední měsíce vidím zlepšení minimálně v tom, že nám starostkám a starostům představitelé více naslouchají, teď je potřeba přejít od naslouchání k činům.

Zaznívají kritické hlasy z regionů, protože někteří starostové a další komunální politici se bojí, že je může značka ODS spíš poškodit, než aby jim pomohla jako v minulosti. Souhlasíte s nimi?

Jak jsem říkal na setkání starostů - po 20 letech strana jako manželka vypadá jinak. Krásná je tím co jsme spolu zažili, a jak si dokážeme pomáhat.

Nečasova vláda se zpočátku profilovala jako protikorupční. Do jaké míry se ji podle Vás podařilo tento cíl naplnit? Jak vnímáte opatření, které v tomto ohledu vláda přijímá?

Jistě důkazem je podstatně větší počet osob stíhaných za korupci. Na rozdíl od některých právníků si však myslím, že korupci se dá bránit lépe, jednoduchými a jasnými pravidly než obludnou byrokracií a podstatně zmotanějšími zákony.

Jedním z protikorupčních opatření má být i novela zákona o obcích krajích a Hl. m. Praze. Svaz měst a obcí ČR, kde jste místopředsedou, ale již dříve vyzval premiéra, aby novelu stáhl, jelikož zásadní připomínky obcí a měst nebyly vůbec vypořádány. Můžete čtenářům tyto připomínky přiblížit? Novela byla vládou na začátku ledna schválena, jakou šanci dáváte tomu, že projde Parlamentem?

To je přesně to o čem mluvím – rozsáhlá administrativní zátěž, která spíše korupci ukryje, než ji omezí. Připomínky směřovaly např. oproti dražbám (naše město prodává obálkovou metodou transparentně a levněji), proti tomu že zveřejňování smluv apod. je řešeno různě třemi různými zákony atd. Doufám, že neprojde.

Zabýváte se také problematikou hazardu. Co nyní říkáte na trestní oznámení, které podali Věci Veřejné na vládu právě kvůli loterijním hrám?

Když byly VV ve vládě, tak se věci příliš nehýbaly, nebýt statečných obcí a měst, které celou záležitost dotáhly k ÚS, zřejmě by se nic nezměnilo. Trestní oznámení nic neřeší, potřebujeme postupnou změnu zákonů a jejich přísné vynucování.

Kvůli problémům při čerpání evropských dotací musel být v loňském roce v Kladně opakován tendr na revitalizaci městského parku v ulici Československé armády. Jak situace vyvíjí dnes?

Je hotovo, tendr se neopakoval, jen se změnily (upravily) jeho podmínky a nová komise vybrala nového vítěze.

Pokud se pozastavíme u dotací, jaká je celková úspěšnost města v čerpání dotací? A jaké projekty byste v této souvislosti zmínil? 

Úspěšnost je velmi vysoká s výjimkou Hokejové haly všechny naše projekty uspěly. Vyčerpali jsme zhruba 1,2 mld. z IPRP pro IOP (sídliště Kročehlavy) IPRM pro ROP (školky, silnice, divadlo, Podprůhon, kasárna), OP ŽP (kanalizace Švermov, parky, zateplování budov), IOP (optická síť). Kromě toho jiné subjekty – naše školy, podnikatelé či neziskové organizace čerpají dalších cca 0,5 mld. v rámci IPRM pro ROP z jiných programů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Katka Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…