Daňová podpora biopaliv by mohla skončit k polovině roku

28.04.2015 21:49

Sněmovna propustila do třetího čteni novelu zákona o spotřebních daních, která zavádí spotřební daň na surový tabák a také umožní snížit kauce menším distributorům pohonných hmot. K předloze se při dnešním druhém čtení sešly dva pozměňovací návrhy, které v případě jejich schválení ukončí k 30. červnu daňovou podporu čistých a vysokoprocentních biopaliv. První návrh vznesl podle očekávání místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, druhý poslanec vládního hnutí ANO Karel Rais.

Daňová podpora biopaliv by mohla skončit k polovině roku
Foto: aros.cz
Popisek: Pole řepky olejné

K uvedenému datu končí dosavadní program podpory biopaliv, který v minulosti schválila Evropská komise. Vláda ale loni schválila nový program. Předložila v souvislosti s tím kontroverzní návrh zákona, který podporu biopaliv prodlužuje. Tento návrh ale čelí kritice. Například Kalousek tvrdí, že podpora bude sloužit skupině Agrofert, jejímž vlastníkem je ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Kalousek předložil další návrh

Kalousek tvrdí, že tato sporná novela schválena nebude. Sněmovna ji zatím neprojednala ani v prvním čtení. Proto předložil k dnes projednávané novele svůj pozměňovací návrh na ukončení podpory, aby tak český zákon uvedl do souladu s právem EU. Kalousek varoval, že pokud by Parlament jeho návrh neschválil, hrozily Česku sankce za nepovolenou podporu. Také Rais uvedl, že jeho návrh dává zákon do souladu s unijními pravidly. O obou návrzích rozhodnou poslanci při závěrečném schvalování.

Kalousek také předložil další návrh, rozšiřuje okruh látek přimíchávaných do bionafty. Od příštího roku by se místo metylesterů řepkového oleje (MEŘO) mohly přimíchávat metylestery mastných kyselin. Podle něj může jít například o kafilerní odpady a další podobné látky, které mohou konkurovat řepkovému oleji. Umožnilo by to zvýšit konkurenci v nabídce biopaliv a omezit tlak na jejich ceny.

Vládní novela má v předložené podobě umožnit, aby kauce pro prodejce pohonných hmot klesly z 20 milionů na deset milionů korun. Zavedení kaucí bylo jedním z opatření proti daňovým únikům. Ústavní soud (ÚS) však loni v květnu ustanovení s platností od července letošního roku zrušil. Podle ÚS má být kauce, která je sama o sobě racionální, odstupňována, aby zohledňovala situaci menších distributorů. Unie nezávislých petrolejářů návrh na snížení sazby již dříve uvítala. Distributoři pohonných hmot budou moci podle novely o snížení kauce žádat při splnění stanovených podmínek.

Méně administrativy

V případě tabáku navrhla vláda plošné uvalení spotřební daně na surový tabák. Daň bude stanovena ve výši spotřební daně tabáku ke kouření a bude zaveden registr osob, které s takovým tabákem nakládají. Má to pomoci omezit daňové úniky, které vznikají při výrobě nezdaněných tabákových výrobků. Surový tabák může sloužit k jejich produkci.

Karel Fiedler (Úsvit) navrhl, aby celní správa musela zveřejňovat kauce u jednotlivých distributorů i rozhodnutí o jejich snížení. Označil to za zásadní protikorupční opatření. Již dříve to ale odmítl rozpočtový výbor. Náměstkyně ministra financí Simona Hornochová s tím také nesouhlasila; podle ní by to mimo jiné destabilizovalo trh.

Poslanec Herbert Pavera (TOP 09 a Starostové) chce ulevit od administrativy distributorům některých biopaliv, především rostlinných olejů a metylesterů. Provozovatelé daňových skladů s těmito látkami by podle jeho návrhu nemuseli celním úřadům předkládat zprávy o své finanční stabilitě. Tyto údaje slouží k tomu, aby celníci udělili a poté ponechali v platnosti povolení k provozování daňového skladu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…