Daří se nám dobře ničit planetu, vyčetli rebelové proti vyhynutí Babišově vládě

13.01.2020 13:21

Zhruba 20 aktivistů z české pobočky mezinárodního hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) dnes demonstrovalo u úřadu vlády před dalším jednáním takzvané uhelné komise. Protestující požadují odstavení uhelných elektráren v Česku do roku 2030, napsala ČTK.

Daří se nám dobře ničit planetu, vyčetli rebelové proti vyhynutí Babišově vládě
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Jednání komise kritizují a označují ho za neefektivní.

Demonstranti, někteří s rouškou přes ústa, dorazili před úřad vlády s transparenty, na nichž bylo například napsáno: „Nechceme ohrožovat náš průmysl. A co lidi, zvířata a planetu?“ „Daří se nám dobře ničit planetu“ či „Zavřete Počerady“. Novým majitelem hnědouhelné elektrárny bude od roku 2024 skupina Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Dosavadní majitel elektrárny – ČEZ, nevyužil do konce roku 2019 opci, aby prodej odvolal. Ekologové dlouhodobě považují rozhodnutí ČEZ za nezodpovědné. Skupina Sev.en Energy podle nich elektrárnu bude chtít provozovat dlouhodobě. Demonstranti nakonec rozvinuli velký transparent s nápisem „Na mrtvé planetě ekonomika neporoste“.

"Našim happeningem chceme vyjádřit ironickou skepsi, že nejsme přesvědčeni, že by uhelná komise k něčemu byla dobrá, že by skutečně měla nějaké výsledky," řekl ČTK jeden z mluvčích Extinction Rebellion Martin Vrba. Uvedl, že jako cestu k přechodu na bezuhlíkovou ekonomiku vidí pořádání občanských shromáždění, nikoliv uhelných komisí. "Respektujeme rozhodnutí spřátelených organizací, které mají své zástupce v uhelné komisi. Nicméně naše rozhodnutí je takové, že se nebudeme podílet na jejím jednání," dodal.

Uhelná komise má řešit útlum těžby uhlí v Česku, ale také celkový energetický mix ČR včetně obnovitelných zdrojů či jádra. Devatenáctičlenné komisi, která se schází rámcově každý měsíc, předsedají ministři životního prostředí Richard Brabec (ANO) a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). První zásadní výstupy lze podle Brabce očekávat koncem letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…