Debata, která se ČT trochu vymkla: Islamisty vede nenávist. Jsou tak vychováni, jiní nikdy nebudou. I ten nejmírnější muslim je proti nám fanatik

23.11.2015 22:41

Po událostech v Paříži vystoupili v České televizi primář psychologického oddělení Vojenské nemocnice Brno Jiří Brančík a arabista Petr Pelikán, kteří hovořili o islámských teroristech.

Debata, která se ČT trochu vymkla: Islamisty vede nenávist. Jsou tak vychováni, jiní nikdy nebudou. I ten nejmírnější muslim je proti nám fanatik
Foto: vbsm.com
Popisek: Pietní místo po terorismu v Paříži

Anketa

Líbilo se vám, jak si studenti, politici, rektoři a jiní občané 22. listopadu připomněli 17. listopad?

4%
92%
hlasovalo: 13111 lidí

Podle psychologa Jiřího Brančíka nelze hledat za útoky na fotbalovém zápase nebo rockovém koncertě zdůvodnění typu někdo mi ublížil, tak se jdu pomstít. „Je v tom víra. Tito lidé prostě věří v to, že je třeba bojovat proti jinému způsobu života a prosazovat svoje. Nehledají nějaké zdůvodnění, že se stalo něco, na co je nutné reagovat,“ uvedl Brančík s tím, že tento útok nebyl něčím motivován a byl naopak plánován dlouho dopředu. „Takže motivace je nenávist,“ vysvětlil a dodal, že je naprostý omyl se dívat na takové lidi jako na psychicky nemocné.

Podle něj totiž není psychicky narušený člověk v drtivé většině případů nebezpečný, i když se s tím také občas potýkáme, ale v případě teroristů to není ani záležitost osobnostní. „Je to záležitost kořenů, ve kterých ti lidé vyrůstali. Je to otázkou víry a proti víře se nikdy bojovat nedá,“ konstatoval psycholog s jistotou a podotkl, že teroristé jsou lidé frustrovaní. „Dlouhou dobu jsou frustrováni z toho, že nesmějí to a to a že nesmějí o ničem pochybovat,“ vysvětlil Brančík, podle kterého si náš věřící může klást otázky, co je správné a co není. „Oni tohle nemůžou a pak to jdou vybít jediným způsobem, který je možný,“ vysvětlil primář Vojenské nemocnice Brno příčinu teroristů.

NA CELOU DISKUSI SE PODÍVEJTE ZDE

To nicméně zpochybnil islamolog Petr Pelikán, podle něhož jsou radikální islamisté radikální, protože se k tomu rozhodli. „Ti, kteří jsou ve Francii, se mohou dobrovolně rozhodnout a odejít, ale oni nepochybují dobrovolně,“ zdůraznil Pelikán.

Brančík dále poznamenal, že trauma z takovýchto útoků zůstane v mnoha lidech navždy, a to ať už jde o příbuzné oběti nebo o ty, kteří to přežijí. „Je to dlouhodobé. U některých lidí je to časem sníženo, jiní musejí být v péči odborníků napořád,“ vysvětlil psycholog a konstatoval, že to má ale dopad na nás na všechny. „Nyní žijeme v určité míře strachu. Rozčiluje mě, když někdo řekne, že nic nehrozí. Podle mě hrozí a dotyční představitelé země by se měli postavit tomuto problému čelem a měli by říct: Lidé, uděláme to a to, abyste byli v bezpečí,“ vyzval psycholog k činu vládnoucí garnituru.

Muslim, který pije alkohol, ví, že jedná v rozporu s islámem

Pelikán následně v televizi vysvětlil, že neexistuje žádná souvislost s českým křesťanstvím, které je v zásadě sarkastické, liberální a tolerantní, a s islámem. „My se snažíme hledat nějaké paralely skrze vlastní životní zkušenost. To v islámu neexistuje. I z našeho hlediska nejliberálnější směry jsou ve srovnání s naším moderním sekularistickým křesťanstvím zcela rigidní a fanatické,“ vysvětlil Pelikán s tím, že my jako Češi jsme i ve srovnání s jinými zeměmi s křesťanskými kořeny skutečně mnohem dál a naším pohledem urážíme i mnohé křesťanské státy jinde.

„Sekularistický islám už nebude islám, protože islám ze své podstaty nemůže být sekulární,“ uvedl dále Pelikán s tím, že například žádný muslim, který pije alkohol, nikdy neřekne, že jedná podle islámu, protože ví, že se dopouští něčeho, co není v souladu s islámem.

reklama

autor: jzd

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…