Dělat pro Babiše? MeSES ohrnul nos. Ale chce svými radami pomáhat národu

19.05.2021 18:30

Mezioborová skupina pro epidemické situace, se kterou v úterý Ministerstvo zdravotnictví ukončilo spolupráci, odmítla nabídku další spolupráce s Radou vlády pro zdravotní rizika. Nabídku na twitteru oznámil premiér Andrej Babiš, který radě předsedá. „V žádném případě, to jsme všichni odmítli,“ reagovala za celou skupinu Ruth Tachezy.

Dělat pro Babiše? MeSES ohrnul nos. Ale chce svými radami pomáhat národu
Foto: Repro ČT24
Popisek: Viroložka a členka MeSES Ruth Tachezy v Otázkách Václava Moravce

Anketa

Považujete Srby za bratrský národ?

96%
4%
hlasovalo: 13320 lidí
„Rád bych s nimi dál spolupracoval, a proto jsem už včera oslovil pány Smejkala a Hela a nabídnul jim, aby skupina radila přímo Radě vlády pro zdravotní rizika, kde mají už teď svého zástupce. Chci říct, že si velice vážím odbornosti a nasazení členů MeSES. Pomohli naší zemi. A i když je teď situace výrazně lepší, nesmíme ani následující týdny a měsíce nic podcenit,“ napsal Babiš na twitteru.

O takovou spolupráci ale MeSES nestojí. „Budeme nadále pracovat jako nezávislá skupina. Budeme připraveni reagovat na změny situace, kdyby něco nastalo. Nejde nám o pomoc vládě, jako spíše lidem,“ uvedla podle informací serveru Irozhlas.cz Ruth Tachezy s tím, že skupina hodlá pokračovat v práci i přes ukončení spolupráce s resortem zdravotnictví.

Členové MeSES, kde jsou odborníci na zdravotnictví a epidemiologii, ale také přírodovědci zaměřující se na viry, právník nebo sociolog, plánují do poloviny června vydat střednědobý výhled vývoje epidemie koronaviru. Pracovat budou také na návrhu ochrany společnosti před podobnými rozsáhlými zdravotními riziky v budoucnosti.

Náhlé ukončení spolupráce se nelíbilo některým odborníkům nebo i ministrovi školství Robertu Plagovi (za ANO). Ostře za to Ministerstvo zdravotnictví zkritizoval člen skupiny Jan Kulveit. „Je potřeba chápat, že český stát začal evidence-based názorům MeSES naslouchat v podstatě po vyčerpání ostatních možností v okamžiku katastrofy a stovek mrtvých za den,“ řekl Kulveit, podle nějž v současnosti takový scénář nehrozí, a proto ministerstvo názory skupiny nepotřebuje.

Ministerstvo navíc stejně odborníkům z MeSES příliš nedůvěřovalo, a to z několika důvodů. „Členové skupiny jsou podle mojí zkušenosti nezávislí, bez roztodivných vazeb, umějí anglicky, což jim umožňuje vycházet z odborné literatury, která je v angličtině, a vycházejí z evidence-based přístupu místo wishful-thinking,“ pokračoval Kulveit. Skupina se také podle něj snažila o mezioborový přístup v zájmu celé společnosti, zatímco vláda volila nejlevnější řešení za cenu masivních škod, jakou je tvrdý lockdown.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…