Demokracie po islámsku: Guvernér protestoval proti zneužívání Koránu ve volební kampani, tak mu přišili rouhání a zavřeli ho

12.05.2017 18:38

Guvernér hlavního města Indonésie Jakarty Basuki Tjahaja Purnama byl odsouzen na dva roky do vězení, jelikož se podle názoru soudu dopustil rouhání proti islámu, když nepřesně citoval z Koránu. Případ je o to zvláštnější, že dosavadní guvernér patří v Indonésii k čínské menšině a zároveň k menšině křesťanské. Většinu obyvatel země tvoří muslimové.

Demokracie po islámsku: Guvernér protestoval proti zneužívání Koránu ve volební kampani, tak mu přišili rouhání a zavřeli ho
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Fungl nové české vydání Koránu

Indonésie je čtvrtý nejlidnatější stát na světě s přibližně 258 miliony obyvatel. 86 procent populace tvoří muslimové. Indonésie je tak nejlidnatějším muslimským státem, byť jde podle ústavy o stát sekulární. Realita tomu ovšem neodpovídá, jak se na vlastní kůži přesvědčil dosavadní guvernér Jakarty Basuki Tjahaja Purnama, jenž patří ke křesťanské menšině a zároveň k menšině čínské.

Server britského konzervativního deníku The Telegraph přinesl informace o tom, že se Purnama přesune z guvernérského křesla rovnou do vězení, neboť podle soudu znevažoval islám nepřesnou citací s Koránu. Shodl se na tom pětičlenný soudní senát. Podle The Telegraph je tak podkopána pověst Indonésie coby mírné muslimské země.

Celý článek v angličtině naleznete zde

Příznivci končícího guvernéra shromáždění před soudní budovou plakali, zatímco přísní vyznavači islámu jásali. Prokuratura požadovala dva roky podmíněně, soudci však sáhli k nepodmíněnému trestu. Maximální sazba za rouhání proti islámu přitom činí pět let, takže končící guvernér mohl dostat ještě o tři roky delší trest.  

Zločinu se měl dopustit během předvolební kampaně, když obvinil některé muslimy v zemi, že vykládají Korán příliš radikálně. Při této příležitosti z posvátné knihy islámu citoval, jenže podle soudu nepřesně. Basuki Tjahaja Purnama volby prohrál, jeho muslimský oponent vyzýval obyvatele Jakarty, aby nevolili jinověrce. A většina muslimů žijících v hlavním městě ho vyslyšela. Končící guvernér tvrdil, že Korán nezakazuje muslimům hlasovat pro nemuslima a právě tím měl zhřešit proti víře. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…