Desítky lidí v Plzni protestují proti zvolení Šlajse hejtmanem

27.01.2014 11:02

Zhruba tři desítky lidí, od studentů po seniory, se dnes sešly v jednacím sále zastupitelstva Plzeňského kraje, aby protestovaly proti zvolení Václava Šlajse z ČSSD novým hejtmanem Plzeňského kraje. Šlajs je jediným kandidátem, v čele Plzeňského kraje má nahradit Milana Chovance (ČSSD), který na post v neděli rezignoval. Chovanec má být v nově jmenované vládě ministrem vnitra. Krajský kodex zastupitelů mu nedovoluje zastávat déle než tři měsíce zároveň funkci hejtmana a poslance. Tato lhůta od podzimních parlamentních voleb vypršela v neděli.

Desítky lidí v Plzni protestují proti zvolení Šlajse hejtmanem
Foto: Archiv Václava Šlajse
Popisek: Václav Šlajs

Lidem vybaveným transparenty, kteří s tichosti stojí v sále zastupitelstva, vadí Šlajsova aktivní komunistická minulost - mimo jiné jeho působení v armádě za minulého režimu či fakt, že ještě v roce 1989 zdárně dokončil vysokou politickou školu Ústředního výboru KSČ.

Otevřený dopis proti Šlajsově zvolení do čela kraje, nazvaný "Nechceme politruka hejtmanem Plzeňského kraje", podepsalo na internetu téměř 2800 lidí. "Já jsem přijela na kole, cítím to jako morální povinnost. Nejsem sama, soudruh politruk by neměl býti hejtmanem," řekla ČTK jedna z protestujících, která v rukou držela z papíru vystřižený symbol komunistického režimu - srp a kladivo.

Také další protestující, starší muž Bohumil Tittelbach z Plzně, přišel podle svých slov proto, abych protestoval proti Šlajsově zvolení. Vadí mu, že Šlajs byl do poslední chvíle aktivním komunistou. "Myslím si, že takovýhle člověk byl velice silně spjat s tím minulým režimem a nemyslím si, že by natolik změnil svoje názory, aby mohl reprezentovat. Ten člověk může normálně pracovat, normálně žít, nikdo proti němu nic nemá, ale neměl by reprezentovat kraj," řekl Tittlebach.

Místo školy přišlo i několik studentů jednoho z plzeňských gymnázií. "Přišli jsme vyjádřit svůj nesouhlas ohledně zvolení Václava Šlajse, který byl vrchním představitelem strany, která zbrzdila naši zemi, ničila jí, škodila lidem, je až sprosté, aby takový člověk stál v tak vrchní pozici našeho kraje," řekl Jan Stehlík.

Proti Šlajsově zvolení jsou kvůli jeho aktivní komunistické minulosti i opoziční poslanci ODS. "Václav Šlajs byl, a to je nesporné, aktivním spolupracovníkem komunistického totalitního režimu, a jako takový by neměl zastávat veřejnou pozici v demokratickém zřízení," řekl šéf poslaneckého klubu zastupitelů za ODS Jiří Pospíšil.

Šlajs má dvě negativní lustrační osvědčení

Šlajs se proti tvrzení, že byl armádním politrukem a propagandistou čelí od podzimu, kdy se o něm po Chovancově zvolení poslancem začalo mluvit jako o příštím hejtmanovi.

V prosinci Šlajs zastupitelům řekl, že nikdy nebyl náčelníkem politického oddělení divize, nikdy nebyl zástupcem velitele pro věci politické jakéhokoliv stupně, propagandistou na žádném stupni ani nevyučoval marxismus-leninismus. Uvedl, že má dvě negativní lustrační osvědčení, která potvrzují, že nikdy nezastával funkce v komunistické straně na úrovní okresu a výš, nikdy nebyl spolupracovníkem Státní bezpečnosti ani vojenské rozvědky, nebyl příslušníkem Lidových milicí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…