Děsivá náhoda. Po zhasnutí kamer TV Nova. Týká se moci Prymuly

29.09.2020 7:45

Situace v Česku pomalu ale jistě začíná připomínat jaro. A to nejen počasím, ale také návratem proticovidových opatření. Už se vrátila povinnost nosit roušky, spekuluje se o uzavření škol a podle posledních zpráv se vrátí i nouzový stav. Úmysl ho zavést prozradil ministr zdravotnictví Prymula v Respektu. A ve včerejší volební debatě ho podpořil jak ministr Hamáček, tak premiér Andrej Babiš. Reakce nebyly příznivé. Hana Lipovská objevila i další podobnost, související s omezením svobody a druhou světovou válkou.

Děsivá náhoda. Po zhasnutí kamer TV Nova. Týká se moci Prymuly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula

Anketa

Má vláda na žádost Prymuly vyhlásit nouzový stav?

61%
39%
hlasovalo: 12338 lidí

O nouzovém stavu se mluvilo již předtím, nicméně nový ministr zdravotnictví Roman Prymula uvedl v Respektu, že jeho obnovení navrhne na příštím jednání vlády. Když se na nouzový stav zeptal Rey Koranteng ve volební debatě na TV Nova, premiér Andrej Babiš uvedl, že obnovení nouzového stavu je určitě nutné a přidal další překvapení. „Já jsem s panem Prymulou mluvil, my zítra ráno máme radu pro zdravotní rizika a pan Prymula zítra bude mluvit s jednotlivými ministry a já předpokládám, že svolá mimořádně vládu, abysme na jeho návrh nouzový stav schválili.“ A když se moderátor zeptal, zda má Babiš parametry nouzového stavu, premiér odpověděl, že nemá, že ty má Roman Prymula a bude o nich vládu informovat. Původně se vláda měla sejít až v pondělí.

Anketa

Vykonává prezident Zeman svůj úřad dobře, pokud jde o rok 2020?

82%
18%
hlasovalo: 11774 lidí
Pro nouzový stav je i ministr vnitra Hamáček. „Já tu situaci čtu tak, že ministerstvo zdravotnictví zaprvé konstatuje, že ta situace je vážná a že je potřeba přijmout opatření, která se prostě podle toho zákona přijmout nedají, tudíž potřebuje silnější mandát, mandát celé vlády, a tudíž vyhlášení nouzového stavu,“ odůvodnil Prymulovo prohlášení. Omezeny budou podle něho hromadné akce.

Dá se říci, že tato náhlá otočka mnohé překvapila. Situaci popsal brněnský politolog Miloš Gregor:

„– Hamáček: chci nouzový stav.
 – Babiš: není třeba.
 – Prymula: po krajských volbách budu chtít nouzový stav.
 – Babiš: není třeba.

 Volební debata na Nově:
 – Babiš: opozice je hrozná, jen kritizuje a nechce nám dovolit nouzový stav, který bude zaveden od středy 30. 9., tedy pozítří.“

A rýpl si, že stále platí slova ministra Hamáčka, že jediný, kdo má plán, je virus, protože vláda to skutečně není.

„Až bude vláda ve středu zavádět  nouzový stav, měla by pořádně vysvětlit proč. Že by kdekdo rád nakupoval bez výběrových řízení mi tedy opravdu nestačí,“ podotkl šéfredaktor Zdravotnického deníkuTomáš Cikrt.

Ozvaly se i obavy o blížící se krajské a senátní volby od komentátora HN Petra Honzejka. Ten prohlásil, že když vláda v rámci nouzového stavu může omezit svobodu pohybu v zasažených oblastech, tak by toho mohla zneužít. „Což lze vyložit i tak, že může zrušit volby, které by teď mohly dopadnout jinak, než si přeje,“ spekuloval. Jeho slova ovšem vyvracel ministr vnitra Hamáček.

„Já upozorňuji, že takto to nejde. Volby nelze zrušit, pouze za nouzového stavu odsunout max. o 6 měsíců zákonem, na kterém se shodnou obě komory Parlamentu,“ uvedl. „Ano, Nejvyšší správní soud to takto vyložil, když jste odložili doplňovací volby na Teplicku. Takže pokud to mám chápat tak, že nezkusíte mimo pravomoc jednat znovu (tedy ne vy, ale pan premiér), tak děkuju za info!“ reagoval komentátor.

O volbách a případném omezení pohybu osob hovořila také členka Rady ČT Hana Lipovská. Ta odtušila, že Hamáčkův výrok: „Bude bezpečnější jít volit, než jít nakupovat“, zní nebezpečně. A přidala ještě jednu zajímavou shodu okolností: „Mimochodem, slavná tiskovka vlády zakazující volný pohyb osob probíhala přesně v době výročí německé okupace pozůstatků českých zemí. Mnichovská noc z úterý na středu by tedy byla pro další tiskovku z kategorie Verboten logickým historickým pokračováním.“ Čímž narážela na invazi nacistického Německa, která začala 14. března a na Mnichovskou konfereci, jež začala 30. září.

I europoslanec Alexandr Vondra se ozval: „Pán Bůh nás ochraňuj před vládou, jejíž premiér lidem v TV Nova s vážnou tváří sděluje, že neví, co bude zítra ve vládě navrhovat jeho vlastní ministr zdravotnictví, plk. Prymula...“

Jak upozorňuje Deník N, Prymulovou motivací pro vyhlášení nouzového stavu může být jarní zkušenost se soudy. Ty totiž na základě žaloby „shodily“ zákaz pohybu, zákaz provozu restaurací a uzavření obchodů. Problém byl v tom, že i za nouzového stavu omezení vyhlašoval ministr zdravotnictví, ačkoliv to měla dělat vláda. Soud ale dále konstatoval, že není v souladu s právní úpravou, aby ministerstvo zdravotnictví zasahovalo do práv a svobod výrazným způsobem plošně, po celém území republiky, a omezovalo tak práva a svobody všech osob, které se na jejím území nacházejí. „Lze proto usuzovat, že ministerstvo zdravotnictví plánuje přijmout restrikce, které se týkají zásadních zásahů do práv a svobod a budou aplikovány plošně,“ píše deník a varuje, že nouzový stav v tomto ohledu vládě rozváže ruce a jedinou stopkou bude Parlament.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…