Děti a vnuci emigrantů možná dosáhnou snáz na české občanství

15.08.2018 21:24

Děti a vnuci bývalých československých občanů, kteří odešli do zahraničí, by měli mít podle Senátu možnost získat české občanství zjednodušeným způsobem. Počítá s tím novela senátní komise pro krajany, s jejímž návrhem se dnes horní komora ztotožnila. Normu nyní dostanou k posouzení vláda a Sněmovna.

Děti a vnuci emigrantů možná dosáhnou snáz na české občanství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze sněmovny. Na programu byla mimojiné novela zákona o střetu zájmů nebo tzv. protikuřácký zákon

Novela počítá s tím, že by potomci emigrantů mohli nabýt české občanství prohlášením. Stejnou úpravu obsahovala před šesti lety tehdejší vládní novela zákona o státním občanství, Sněmovna ji ale vyškrtla. Senátu se následně nepodařilo prosadit, aby v předloze zůstala. V dolní komoře převládl argument, že k českému občanství by se mohli dostat i lidé, kteří třeba ani neumějí česky a nikdy v tuzemsku nebyli.

Anketa

Oceňujete práci naší velvyslankyně v Sýrii Evy Filipi?

93%
7%
hlasovalo: 4633 lidí

„Na jedné straně byla nadšeně přijata možnost dvojího občanství. Na druhé straně (vládní novela ve schváleném znění) mnohdy rozdělila rodiny, kdy jedno dítě, které se narodilo před možností dvojího občanství, má jiné státní občanství než dítě, které se narodilo po tomto datu,“ uvedl předseda komise Tomáš Grulich (ODS). Postihlo to podle něho především rodiny, které musely odejít z bývalého Československa po nástupu komunistického režimu v roce 1948.

Pokud by byla novela přijata, zájemci o české občanství by k prohlášení museli navíc přiložit doklad prokazující datum a způsob pozbytí českého nebo československého občanství jednoho z rodičů nebo prarodičů. Prohlášení nyní mohou nabývat občanství jen lidé, kteří československé nebo české občanství pozbyli před účinnosti vládní novely. Zákon vylučuje tuto možnost například pro slovenské občany.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…