Děti jsou zabíjeny v Sumách, říká ukrajinský politik. A Zelenskyj promluvil

08.03.2022 7:14

Ukrajina již druhý týden hrdinně vzdoruje ruským agresorům. Ti nadále ostřelují Kyjev, Mariupol, Sumy, Černigov, Charkov i další města. Ve městě Sumy podle ukrajinských úřadů zemřely po náletu ruských okupantů další ukrajinské děti. Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že na Ukrajině zůstane, „dokud Ukrajina nevyhraje tuto válku“.

Děti jsou zabíjeny v Sumách, říká ukrajinský politik. A Zelenskyj promluvil
Foto: Repro Twitter
Popisek: Charkov - 24.2.2022

Třináctý den ruského vpádu na Ukrajinu se dál mluví o humanitárních koridorech, které mají umožnit odchod civilistům z obležených ukrajinských měst. Mají vést do Ruska i do Běloruska, které ruský vpád podporuje.

Představitelé Ukrajiny však hlásí, že Rusové dál na tyto koridory střílí, takže ukrajinským ženám a dětem nadále hrozí smrt ze zbraní ruských agresorů.   

Podle informací BBC Rusko nabízí vyhlášení příměří od úterní osmé hodiny ranní středoevropského času pro koridory z měst Kyjev, Charkov, Černigov, Sumy, Mariupol. Většina z nich má vést do Ruska, což ukrajinská vláda označila za nepřijatelné.

Přední představitel oblastní vojenské správy ve městě Sumy Dmytro Zhyvytskyj v noci na dnešek na facebooku uvedl, že po dalším ruském leteckém úderu na město zemřely děti. „Děti jsou zabíjeny,“ napsal ve svém příspěvku na facebooku a sdílel video z hlášeného útoku. „Tohle nikdy neodpustíme!“ doplnil posléze.

BBC upozornila, že pravost těchto informací nemohla nezávisle ověřit.

Boj o město Sumy

Boj o město Sumy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, kterému český prezident Miloš Zeman udělil vyznamenání, oznámil, že zůstane v Kyjevě tak dlouho, „dokud Ukrajina nevyhraje tuto válku“.

Světová banka schválila v režimu nouzového financování poskytnutí 723 milionů dolarů, aby vláda v Kyjevě dál mohla vyplácet důchody a další potřebné dávky. Bylo oznámeno, že peníze poskytly Nizozemí, Švédsko, Japonsko, Dánsko, Lotyšsko, Litva a Island.

Světová banka také uvedla, že připravuje uvolnění dalších 3 miliard dolarů pro Ukrajinu a okolní země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…