Dirigentu Bělohlávkovi udělí královna Alžběta II. Řád britského impéria

22.03.2012 19:48

Britské velvyslanectví v Česku oznámilo, že dirigentu Jiřímu Bělohlávkovi bude udělen prestižní Řád britského impéria za jeho zásluhy v oblasti hudby. Známý dirigent tak získá od královny Alžběty II. čestný titul “Komandér Řádu britského impéria” spojený s možností užívat zkratku CBE za jménem.

Dirigentu Bělohlávkovi udělí královna Alžběta II. Řád britského impéria
Foto: Clive Barda
Popisek: Dirigent Jiří Bělohlávek

V současné době působí Jiří Bělohlávek jako šéfdirigent londýnského BBC Symphony Orchestra, se kterým vystoupí v květnu tohoto roku na Pražském jaru. Byl rovněž jmenován šéfdirigentem České filharmonie, funkce se ujme v roce 2012, a bude tak profesně opět působit v Česku.

“Jsem šťastný a velmi hrdý na to, že byla takto oceněna má práce,” komentoval získaní Řádu Britského imperia Jiří Bělohlávek.

Britská velvyslankyně v Praze Sian MacLeod řekla: “Jiřímu Bělohlávkovi chci upřímně poblahopřát. Je nejen významným hudebním mistrem, ale i výborným hudebním diplomatem obou našich zemí.”

Titul Komandér Řádu britského impéria (CBE) je udělován jako ocenění lidí, kteří dosáhli pozoruhodných úspěchů ve své zemi, významně prospěli společnosti nebo dosáhli ve svém oboru výborných výsledků a přinesli v něm něco nového.

Přesné datum předání Řádu zatím není známo, dirigent Jiří Bělohlávek je nyní na turné v USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…