Diváci ocenili u Jílkové zástupce Pirátů i šéfa Úsvitu, ukázal exkluzivní výzkum pro PL

29.04.2016 13:01

Ivo Vašíček, místopředseda České pirátské strany, Miroslav Lidinský, předseda Úsvitu - Národní Koalice a Jana Yngland Hrušková, zpěvačka a aktivistka, která žila v Německu. Tito tři podle exkluzivního výzkumu agentury Phoenix nejvíc zaujali diváky čtvrtečního pořadu Máte slovo na téma migrace a současný stav Evropy.

Diváci ocenili u Jílkové zástupce Pirátů i šéfa Úsvitu, ukázal exkluzivní výzkum pro PL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátorka Michaela Jílková

„Minulý týden Turecko varovalo Evropu, že pokud v červnu nebude osvobozeno od vízové povinnosti, pak nikdo nemůže chtít, aby své závazky dodržovalo. Tento týden Rakousko, náš soused, přijalo velmi tvrdý azylový zákon, zahájilo kontroly na části hranic s Maďarskem a staví na rakousko-italské hranici bariéry. Znamená to, že může propuknout nová migrační krize? Může se dotknout i ČR? A jsou na ni připraveny bezpečnostní složky?“ zahájila pořad Máte slovo České televize Michaela Jílková.

  • Pořad jsme podrobně sledovali ZDE

Mezi hosty ve studiu, a to jak u řečnických pultů, tak v publiku, bylo hned několik výrazných tváří. U respondentů agentury Phoenix research nejvíce zabodoval zástupce Pirátů, jehož projev zaujal 27 procent respondentů. Druhý se umístil Miroslav Lidinský, předseda Úsvitu a bývalý příslušník Útvaru speciálních operací Vojenské policie. Ten získal 22 procent kladných ohlasů. Třetí v pořadí se stala zpěvačka Jana Yngland Hrušková, obdržela 17 procent pozitivních reakcí. Čtvrté místo a 12 procent kladného hodnocení přiřkli respondenti Janu Cemperovi, aktivistovi z iniciativy Proti projevům nenávisti. Páté místo a 8 procent získal Jiří Nováček, 1. náměstek ministra vnitra pro řízení sekce vnitřní bezpečnosti. A šestici hlavních hostů uzavřel bezpečnostní analytik Jan Schneider. Jeho projev zaujal 7 procent z těch, co pořad sledovali.

V publiku pak diváci mohli slyšet postoje evangelického faráře Mikuláše Vymětala, turkologa Tomáše Laně anebo Martina Kollera, vojenského analytika. Tito hosté celkově v kategorii "ostatní" oslovili zbylých 7 procent respondentů.

 

Z dat ATO - Mediaresearch, která pro ParlamentníListy.cz zpracovala MÉDEA, a. s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, k. s., navíc vyplývá, že čtvrteční Máte slovo sledovalo 514 tisíc diváků. Toto výrazné číslo potvrdilo dlouhodobý zájem obyvatel o téma bezpečnosti a migrační krize.

„Ty obavy jsou liché. Bezpečnostní opatření jsme vyzkoušeli. Pokud by síly policie nestačily, byli by povoláni vojáci. Česká republika je velmi dobře připravena na případnou eskalaci cizinců. V případě nouze je možné zavést ochranu hranice,“ uvedl ve vysílání první náměstek ministerstva vnitra Jiří Nováček. Podle něj je důležité ochránit vnější hranici Evropské unie. „Měli bychom si uvědomit, že Česká republika je tranzitní zemí. Lidé chtějí pokračovat dál. Tak proč jim v tom bránit,“ prohlásil aktivista Jan Cemper, jenž dlouhodobě bojuje proti projevům nenávisti. „Migrační vlna, která přišla loňský rok, se bude letos zcela jistě opakovat. To, že nejsou žádné velké náznaky, neznamená, že k tomu nedojde,“ podotkl předseda Úsvitu. „Proč ale mají lidé přesto instinktivně strach? Takových 60–80 procent občanů České republiky má strach. Přes vaše sliby,“ rozčílila se učitelka zpěvu a aktivistka, která se obává migrantů, Jana Yngland Hrušková.

Ivo Vašíček

  • Piráti
  • Právo na informace a ochranu soukromí
  • krajský zastupitel

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …