Divadelníci poslali dopis Hanákové: Na církve je, na nás ne

18.09.2012 10:44

Divadelníci mají obavy ze snížení dotací na podporu živé kultury až o polovinu. Řada souborů a festivalů by tak mohla zaniknout. Proto tři desítky českých divadelníků v otevřeném dopise požádalo ministryni kultury Alenu Hanákovou (TOP 09), aby podala přesné informace i k návrhu rozpočtu Ministerstva kultury pro příští rok. Informuje server iDnes.cz.

Divadelníci poslali dopis Hanákové: Na církve je, na nás ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Vláda v létě schválila podobu rozpočtu Ministerstva kultury. Vyplývá z něho, že by resort stačil financovat maximálně příspěvkové organizace a činnost církví. V letech 2013 až 2015 by se měl rozpočet podle dříve zveřejněného návrhu snížit ze současných 8,4 miliard na 6,5 miliardy korun.

V rozpočtu by tak nezbylo nic na podporu živého umění, kulturních aktivit menšin nebo památkové programy.

Dopis divadelníků ZDE

Výše prostředků svědčí o tom, jak si MK váží živého umění

„Žádáme Vás tímto o zveřejnění výše finančních prostředků jednotlivých grantových a dotačních okruhů, které MK vypisuje pro rok 2013, a zveřejnění výhledu pro roky 2014 a 2015," cituje server iDnes.cz otevřený dopis. Podle divadelníků jsou granty a dotace zásadní pro profesionální umění v modelu vícezdrojového financování kultury.

„Výše prostředků, které ministerstvo kultury do této kapitoly uvolňuje, svědčí také o tom, jak si živého umění váží, jak přistupuje k potřebám kultury v České republice,“ zdůraznili divadelníci.

Zatím neproběhla diskuse, kterých oblastí by se krácení peněz mělo týkat

Dopis divadelníků ministryni kultury inicioval divadelní producent a ředitel festivalů Za dveřmi a Živá ulice Jakub Vedral. Dopis podepsal také umělecký ředitel Divadla Continuo Pavel Štourač, umělecký šéf Divadla bratří Formanů Petr Forman, principál souboru La Putyka Rostislav Novák nebo ředitel festivalu Divadelní Flora Petr Nerušil.

Podle mluvčí Ministerstva kultury Markéty Ševčíkové je nepřesné tvrdit, že na snížení rozpočtu doplatí živé umění. Oblast je prý velmi důležitá, spadají pod ní třeba ministerstvem zřizované organizace jako Národní divadlo nebo Česká filharmonie. „V rámci vedení Ministerstva kultury navíc ještě vůbec neproběhla diskuse o tom, kterých oblastí (resp. odborů) by se mělo případné krácení finančních prostředků týkat,“ vysvětlila Ševčíková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…