Dnes k nám dorazil slovy jeden běženec. Zvládneme to, ujišťoval z rádia ministr Chovanec

02.12.2015 18:47

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v Rádiu Impuls uklidňoval občany, že nám nehrozí žádná uprchlická krize, když máme na našem území asi 130 nelegálních běženců a dnes dorazil jeden. Tuto situaci rozhodně zvládneme. Někteří politici ale situaci nafukují, aby na tom získali body. Chovanec se opřel do médií, která podle něj v uprchlické krizi nedělají to, co by měla.

Dnes k nám dorazil slovy jeden běženec. Zvládneme to, ujišťoval z rádia ministr Chovanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

Hostem středeční Kauzy dne byl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Má pochopení pro to, že se lidé strachují, ale proč se vlastně bojí? „Není to i vaše chyba, myslím média. Víte, dnes se řeší nadpisy, řeší se tweety, ale prakticky nemáte prostor se konkrétně vyjádřit,“ posteskl si Chovanec. V tuto chvíli je to tak, že máme na našem území asi 130 nelegálních běženců a dnes se podařilo zachytit jednoho. „Migrační krize teď není problémem, problémem může být terorismus. Je to nafouknutá bublina a lidé to snad pochopí,“ doufá ministr.

Pár slov padlo také na adresu Martina Konvičky z Bloku proti islámu. „Pan Konvička porušil zákon... A bude-li odsouzen, dostane odpovídající trest, který české právo zná,“ konstatoval šéf resortu vnitra. Jednoduchá řešení ale neexistují. Z historické zkušenosti víme, že vítězství jednoduchých receptů vedlo k prolévání krve.

Chovanec ale opakovaně zdůraznil, že Česká republika situaci zvládne. To bude zásadní. Teď se řeší skupina Ortel, ale to není tak důležité. Anketa zlatého slavíka je jednou anketou, ve které mimo jiné uspěl opakovaně i Daniel Landa. Texty skupiny Ortel se ostatně těm Landovým podobají. Objevují se také informace, že mnozí policisté ve skutečnosti sympatizují s pravicovými extremisty. Chovanec ale tyto zprávy zpochybnil. „Já takové informace nemám a žádné fašisty u policie nechci,“ zdůraznil.

Pokud jde o pana Landu, Chovanec se s ním prý sešel před jeho cestou do Afghánistánu. „Přesvědčoval jsem ho, aby si tu cestu rozmyslel, protože je to nebezpečné, ale byla to soukromá cesta Daniela Landy,“ zdůrazňoval Chovanec s tím, že od této soukromé mise dal ruce pryč i ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Vláda počítá s tím, že se policie zapojí do mezinárodní mise Frontex. „Myslet si, že si koupíme mír tím, že budeme uplácet okolní země, ať si tam uprchlíky nechají, to zkoušela už Římská říše a víme, jak to skončilo. Musíme zkrátka střežit vlastní hranice,“ uzavřel ministr. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …