Do Česka přijíždí maďarský premiér Orbán, v Ústí nad Labem podpoří Babiše

29.09.2021 6:30

Na návštěvu České republiky dnes přijíždí maďarský premiér Viktor Orbán. V pražské Kramářově vile ho přivítá premiér Andrej Babiš (ANO). Odpoledne společně navštíví Ústí nad Labem. V Ústeckém kraji předseda hnutí ANO Babiš vede kandidátku do sněmovních voleb, které budou 8. a 9. října. Večer Orbána v Lánech přijme prezident Miloš Zeman.

Do Česka přijíždí maďarský premiér Orbán, v Ústí nad Labem podpoří Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Viktor Orbán

Babiš s Orbánem udržují dlouhodobě dobré vztahy a na řadu věcí mají podobné názory. Minulý týden byl Babiš na dvoudenní návštěvě Maďarska, kde se zúčastnil demografického summitu. Premiéři tehdy společně kritizovali Evropskou unii, která podle nich dostatečně nebrání své hranice před ilegální migrací. Maďarsko se stalo v červnu terčem kritiky kvůli zákonu zakazujícímu osvětu o LGBT. K dopisu lídrů 17 zemí EU na podporu sexuálních menšin, jehož podnětem zákon byl, se premiér Babiš nepřipojil. Podle něj se maďarský zákon netýká sexuálních praktik, ale má ochránit děti a rodiče. Maďarský premiér je dlouhodobě ve sporu s mnoha unijními lídry, kterým vadí jeho styl vládnutí, jenž sám Orbán označuje za neliberální demokracii. Kritici uvádějí, že maďarská vláda omezuje pluralitu médií, akademické svobody či činnost nevládních organizací. Orbán taková nařčení odmítá.

Hlavními tématy jednání premiérů ČR a Maďarska mají být hospodářská a průmyslová spolupráce, obrana, migrace a dopady pandemie covid-19. Slavnostní oběd se uskuteční v Ústí nad Labem na zámečku Větruše, kde ANO na začátku září startovalo volební kampaň. Na její zahájení tehdy nečekaně dorazil Andrej Babiš mladší. Konfrontoval svého otce, kterého dlouhodobě obviňuje, že ho nechal zavléct na Krym kvůli takzvané kauze Čapí hnízdo. Premiér obvinění odmítá.

Tisková konference Babiše s Orbánem je v plánu odpoledne v Severočeském divadle opery a baletu v centru krajského města.

S maďarským premiérem přijede několik ministrů jeho vlády. Vicepremiér českého kabinetu Karel Havlíček (za ANO) je bude provázet při návštěvě společnosti AERO Vodochody AEROSPACE, která se jakožto největší letecký výrobce v ČR zaměřuje na konstrukci a výrobu vojenských a civilních letadel. Do Aera Vodochody nedávno vstoupil s Omnipolem nový maďarský partner - finančník Kristóf Szalay-Bobrovniczky.

Návštěvu Česka ukončí Orbán v Lánech, kde ho přijme prezident Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…