Do Prahy přijede polský prezident. Se Zemanem a Sobotkou probere uprchlickou krizi

13.03.2016 9:07

O migrační krizi, visegrádské spolupráci nebo o výstavbě dopravních koridorů přijede do Česka jednat polský prezident Andrzej Duda. Do Prahy přiletí na svou první návštěvu Česka v prezidentské funkci už v pondělí odpoledne, hlavní politická jednání má ale naplánována až na úterý. Sejde se s prezidentem Milošem Zemanem i premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Do Prahy přijede polský prezident. Se Zemanem a Sobotkou probere uprchlickou krizi
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Miloš Zeman se na zasedání Visegrádské čtyřky v Maďarsku zdraví s novým polským prezidentem Andrzejem Dudou

Schůzka Zemana s Dudou by se měla uskutečnit v úterý dopoledne. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka je „vyjádřením mimořádně skvělých vztahů“ mezi Českem a Polskem. „V debatě prezidentů by se mohla objevit důležitá témata jako spolupráce zemí visegrádské čtyřky. Toto téma velmi úzce souvisí s probíhající migrační krizí a společným postupem zemí visegrádské čtyřky v této záležitosti,“ řekl Ovčáček ČTK. Chybět podle něj nebudou ani ekonomická témata, jako například výstavba dopravních koridorů. Znovu by se tak oba prezidenti mohli bavit o vodním propojení Labe, Odry a Dunaje, které Zeman prosazuje. Téma spolu už probrali loni, když se potkali při jednání visegrádské čtyřky v Maďarsku.

Polského prezidenta podle Ovčáčka čeká na Hradě tradiční scénář, bude tedy přivítán s vojenskými poctami na hradními nádvoří. Bude následovat jednání prezidentů mezi čtyřma očima, jednání delegací a tisková konference. „Plánuje se také státní oběd,“ řekl Ovčáček. Toho by se měl účastnit podle webu Senátu i šéf horní komory Milan Štěch. „Jinými slovy řečeno, bude dost příležitostí, aby si oba prezidenti pohovořili o aktuální situaci jak ve středoevropském regionu, tak z hlediska migrační krize, tak z hlediska toho, že se plánuje nový summit, který by měl být věnován dohodě s Tureckem,“ dodal Zemanův mluvčí.

V úterý odpoledne se Duda setká také se Sobotkou, jednat budou v Hrzánském paláci. Stejně jako na Pražském hradě budou tématem podle Úřadu vlády aktuální evropské otázky, visegrádská spolupráce a rozvoj přeshraniční dopravní a energetické infrastruktury. Diskutovat by podle plánu měli i o obranné a bezpečnostní spolupráci a o přípravě červencového summitu NATO ve Varšavě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…