Do Prahy za Babišem, a pak do historie? Následující víkend může být pro Angelu Merkelovou osudný

26.10.2018 16:31

Německou kancléřku Angelu Merkelovou čeká další perný víkend. Politologové se shodují, že nedělní volby v Hesensku rozhodnou o její politické budoucnosti.

Do Prahy za Babišem, a pak do historie? Následující víkend může být pro Angelu Merkelovou osudný
Foto: Václav Fiala
Popisek: Angela Merkelová na velkoplošné obrazovce na předvolebním setkání v Pasově

„CDU nesplnila očekávání v loňských parlamentních volbách a neúspěch strany v nedělních volbách v Hesensku by vyvolal otázky nad budoucností Merkelové. Volební výsledek v šestimilionové spolkové zemi také může přinést tlak na vystoupení SPD z koaliční vlády a jejich případným nahrazením Zelenými, kteří uspěli před dvěma týdny v Bavorsku a očekávají příznivý volební výsledek také v Hesensku,“ píše server Politico.

Merkelová cítí důležitost voleb v Hesensku, a proto vyrazila přímo do Fuldy podpořit tamějšího premiér a svého blízkého spojence Volkera Bouffiera. Vystoupila ve zdejší sportovní hale před přibližně jedním tisícem příznivců CDU, ale nezdá se, že by její účast v kampani mohla zvrátit výsledek voleb. „Podle průzkumů CDU v neděli přijde v porovnání s volbami v roce 2013 o 12% voličů a získá něco kolem 26%,“ uvádí bruselský server.

Celý text v angličtině je ZDE.

Průzkumy zároveň naznačují, že již nebude možné sestavit vládu, ve které by mohly být zastoupení pouze dvě strany. „V Hesensku tak může vládnout ryze levicová koalice ve složení SPD, Zelení a Levice, před čímž varovala i Merkelová ve svém vystoupení ve Fuldě. Konkrétně uvedla, že nebezpečí vzniku levicové koalice již není jen nějakou nereálnou pohádkou, ale reálnou možností, které musí voliči CDU zabránit.“

„Takový výsledek by ohrozil samotnou Merkelová, která avizovala, že se bude na prosincovém kongresu CDU opět ucházet o pozici předsedy. Podle Alexandera Kritikose z Institutu pro ekonomický výzkum kancléřka potřebuje, aby jeden z jejích posledních spojenců Volker Bouffier uspěl,“ cituje Politico s tím, že výrazně ztrácí také SPD, která by měla dostat o devět procent méně hlasů než v předchozích volbách.


 

reklama

autor: pro

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…