Do bitvy kolem Zemana, ČT a umělců vstupuje ústavní právník. To se na Kavčích horách vůbec líbit nebude

13.03.2018 17:42

Ústavní právník a rektor Vysoké školy Karla Engliše v Brně Zdeněk Koudelka upozornil na to, že se sice po zmínce o České televizi v inauguračním projevu prezidenta republiky Miloše Zemana vyrojily názory, že šlo o útok na svobodu slova, ale prezident má též svobodu slova. „Naše ústava nedává prezidentovi ani jiným ústavním činitelům bobříka mlčení,“ uvedl na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz.

Do bitvy kolem Zemana, ČT a umělců vstupuje ústavní právník. To se na Kavčích horách vůbec líbit nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Koudelka

Koudelka poukázal na to, že svobodní ve svých projevech byli i prezidenti Václav Havel a Václav Klaus, byť se to mnohým nelíbilo, a svobodu slova mají novináři, ale svobodu slova mají i jiní, když hodnotí jejich práci. „Vždyť jak lze hodnotit, když Václav Moravec v České televizi vypouští lež, že Kroměříž je ve volebním kraji Jihomoravském, když je v kraji Zlínském,“ dodal.

„Naše ústava nedává prezidentovi ani jiným ústavním činitelům bobříka mlčení. Každý veřejný činitel si musí zvážit obsah i formu svých vystoupení, a je logické, že dochází k názorovým rozdílům,“ zdůraznil Koudelka ve svém komentáři a zmínil, že stejný názor na určitou věc nemají nejen prezident a všichni členové vlády, ale i předsedové parlamentních komor či předsedové nejvyšších soudů a další představitelé státu. „Vystoupení prezidenta nepodléhají spolupodpisu předsedy vlády,“ uvedl.

Zeman není prý rozhodně prvním prezidentem, na kterého jiní reagovali nesouhlasně. „Nesouhlasně reagovali i na Václava Havla a chtěli prezidentovi vnutit přednášení jen stanovisek projednaných s vládou,“ řekl a připomněl například Havlovy úvahy o evropské ústavě a evropském senátu v jeho projevu v Evropském parlamentu 16. února 2000. „Obdobně vznikl v roce 2005 konflikt o evropskou integraci mezi prezidentem Václavem Klausem a předsedou vlády Jiřím Paroubkem,“ řekl a dodal, že se dokonce hovořilo o omezení prezidentových zahraničních cest.

I Tomáš Garrigue Masaryk byl podle slov Koudelky znám konfliktními postoji ať ještě v době, kdy prezidentem nebyl, tak v době prezidentství, kdy měl nesmlouvavý postoj ve věci fašizujícího legionářského generála Radoly Gajdy. „Prezidenti jsou významnými osobami a s tím je spojena názorová vyhraněnost na různé otázky. Svoboda různosti názorů je podstatou demokracie,“ uvedl Koudelka s tím, že ústava chrání svobodu projevu a šíření informací. „Významné názory vyvolají polemiku, neboť nikdo se nezalíbí všem,“ upozornil.

  • Původní text ZDE

Polemiku totiž podle právníka nevyvolá jen názor, který nemá myšlenkový obsah. „Prezident Miloš Zeman pojmenoval, co si myslí o České televizi. Má na to právo. I on má svobodu slova,“ zopakoval a zmínil, že pro něj je Česká televize institucí, které musí platit, ale nedůvěřuje jí. Svobodu slova podle Koudelky navíc nezajišťuje pražská Česká televize, ale internet. Proto se jej prý někteří snaží svázat. „Internet zničil monopol těch, kteří ovládali tradiční média. Svobodu slova zajišťuje dnes přímé sdělování myšlenek bez mediálních prostředníků,“ je přesvědčen právník.

Česká televize je prý akorát příkladem pokrytectví. „Sama se snaží ve svých reportážích získávat informace o nakládání s veřejnými prostředky, ale odmítla sdělit, kolik dává z veřejných peněz na výrobu pořadu Otázky Václava Moravce,“ uzavřel Koudelka s tím, že České televize se zastali filmoví podnikatelé a lobbisté, z nichž řada z prostředků České televize vylepšuje své příjmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…