Do čeho se řítíme... V Itálii na Vánoce nesmí nic! Od Klause udeřilo

04.12.2020 14:41

Česko se ve čtvrtek přesunulo ze čtvrtého do třetího stupně rizika. S omezeními se tak otevřely obchody, služby i restaurace. Veškeré „lockdowny“ by podle bývalého vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Václava Klause Jiřího Weigla měly co nejdříve skončit, prospěje to všem včetně nemocných. Svět se nechal zpanikařit a zastrašit. „Strach se stal fenoménem dnešní doby,“ uvedl v rozhovoru pro Rádio Zet s tím, že to ilustrují i opatření, která vláda provedla na jaře i na podzim. Ohrožení základních pilířů svobodné a demokratické společnosti bude jedním z důsledků „fantasmagorického boje“ proti šíření koronaviru. Varuje před cenzurou a naplněním orwellovské vize.

Do čeho se řítíme... V Itálii na Vánoce nesmí nic! Od Klause udeřilo
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jiří Weigl

„Já se obávám, že nejen naše země, ale celý svět se nechal novým fenoménem pandemie koronaviru nesmírným způsobem zpanikařit a zastrašit. Strach se stal fenoménem dnešní doby. Je to vidět na všem, mimo jiné i na těch opatřeních, která provedla naše vláda na jaře i dnes,“ odpověděl Weigl na úvodní otázku, zda nová vlna rozvolňování po podzimním uzavření společnosti přišla včas.

Anketa

Má BIS vydat Zemanovi jména ruských agentů v ČR, pakliže je prezident chce znát?

84%
16%
hlasovalo: 23697 lidí
 
„Jsem přesvědčen, že čím dříve lockdowny skončí, tím lépe. Čím racionálněji se bude k této nové pandemii přistupovat, tím to bude lepší pro zdravé i nemocné,“ myslí si výkonný ředitel Institutu Václava Klause.
 
Strach vehementně šířený všemi sdělovacími prostředky umožnil vládám na celém světě „utáhnout šrouby“. „Ohrožení základních pilířů svobodné a demokratické společnosti bude jedním z velkých následků této pandemie,“ obává se Weigl a dodává: „Strach je velmi dobrý nástroj pro ty, kteří vládnou, ale velmi nebezpečný a paralizující břemeno pro ty, kteří jsou ovládáni.“
 
Zhrozil se nad rozhodnutím italské vlády, která kvůli koronaviru přes vánoční svátky podstatně omezí možnost pohybu a zakáže lidem cestovat mezi jednotlivými regiony, tedy i za příbuznými. „Omezování lidských kontaktů je jeden z děsivých výsledků tohoto fantasmagorického boje proti epidemii. Izolovaný jedinec je předobraz v orwellovských spisech o tom, jak vypadá budoucí nešťastný svět, do kterého se řítíme. Je to vážný problém, tato vize není vůbec fantasmagorická,“ obává se Weigl.
 
Koromnavirus velmi dobře zapadl do mainstreamového trendu, který se už dlouho projevuje a rozvíjí na západ od našich hranic. „Místo plularity se začíná vzývat jediná pravda a jakýkoliv disentní názor je považovaný za šíření dezinformací, kdy dokonce cenzura je vynášena jako potřebný nástroj, který by měl být znovu oživen pro zdraví společnosti,“ všímá si.
 
Příznakem možné nadcházející nesvobody je i to, jak média a úřady přistupují k těm, kteří oponují tomu, čemu se někdy říká „diktát rouškařství“. „Rouška se stala symbolem podřízení občana ideologii, která je mu ze všech stran vehementně vnucována, a souhlasem k tomu, jak k tomu vláda přistupuje,“ pokračuje  Weigl.
 
Závěrem prozrazuje, že Institut Václava Klause chystá nyní další publikaci ke koronaviru. „Druhý díl zhodnocuje to, co jsme zažili na podzim. Obsahuje to, co považujeme za alarmující a potřebné, aby občané věděli,“ nastínil, co mohou zájemci o veřejné dění očekávat.

reklama

autor: nab

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…