Do dubna by mohly krajské konference ČSSD zvolit předsednictvo

02.03.2019 19:02

Po registraci stanov, které schválil v sobotu sjezd sociální demokracie v Hradci Králové, ČSSD svolá krajské konference, jež pak zvolí členy předsednictva. Snahou je to, aby se tak stalo do konce března, řekl ČTK první místopředseda ČSSD Roman Onderka. Uvedl, že se znovuzvoleným předsedou Janem Hamáčkem už probrali, jak by mělo fungovat nově zvolené nejužší vedení strany. Nejprve chce ale spolu s Hamáčkem seznámit se svým plánem čtveřici nově zvolených místopředsedů.

Do dubna by mohly krajské konference ČSSD zvolit předsednictvo
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Roman Onderka a Jan Hamáček- nový vedoucí tandem ČSSD

„Bude to ulehčení, protože poslední měsíce jsme to dělali ve dvojici,“ doplnil Onderka. Už v sobotu, kdy se oficiálně stal statutárním zástupcem šéfa strany, ocenil dosavadní spolupráci s Hamáčkem. Nelze podle něj říct, že si s vicepremiérem, kterého vážou i povinnosti ministra vnitra, rozdělí kompetence tak, že organizace strany zbude na něj. Teoreticky by to tak mohlo být, ale některé věci jsou nepřenositelné, míní.

Do květnových evropských voleb chce ČSSD podle nové místopředsedkyně Jany Maláčové, která dnes představila programové teze, svolat programovou konferenci. Další dvě nové tváře grémia – Michal Šmarda a Ondřej Veselý – novinářům řekly, že se chtějí orientovat na fungování komunální politiky ČSSD, ze které vzešli.

Až na setkání nově koncipovaného předsednictva strany, které převezme kompetence dosavadního širšího ústředního výboru ČSSD, nechá předsednictvo další úpravy chodu strany, jak je nové stanovy udávají. Do předsednictva členy nominují kraje, sbor by měl mít zhruba 60 lidí. Na chvíli, kdy budou platit nové stanovy, chce nechat Hamáček diskusi o obsazení pátého místopředsednického postu. Jde podle něj o výklad stanov, který připadne novému předsednictvu.

ČSSD nebude mít podle stanov, na jejichž registraci mají úřady dva týdny, kvóty pro zastoupení žen na kandidátních listinách do některých voleb a v nejužším stranickém vedení nebude muset být aspoň jedna žena. Zaniklý ústřední výkonný výbor byl dosud nejvyšším stranickým orgánem mezi sjezdy. Novinka podle Hamáčka zvýší akceschopnost strany, umožní například svolat mimořádný sjezd rychleji než dosud, protože delegáti budou voleni na dva roky, odpadne tak svolávání série zasedání základních, okresních a krajských konferencí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

9:00 „Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

Už nejde jen chodit okolo horké kaše. Poslanec TOP 09 Ondřej Kolář opět zdvihl téma politiky návratů…