Do konce září musejí církve uzavřít se státem smlouvu o vyrovnání

12.01.2013 11:02

Do konce února musí ministerstvo kultury doručit každé z církví, které budou žádat stát o navrácení majetku, návrh smlouvy. Smlouva o vypořádání mezi státem a dotčenou církví musí být uzavřena nejpozději do 30. září letošního roku. Vyplývá to z materiálu, který ve středu projedná vláda. Smlouvy bude za stát uzavírat vláda a za církev její statutární orgán.

Do konce září musejí církve uzavřít se státem smlouvu o vyrovnání
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Povinnost uzavřít se všemi 17 církvemi a náboženskými společnostmi smlouvu ukládá zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi. Smlouva potvrzuje závazek státu vyplatit každé dotčené církvi finanční náhradu jako další formu vypořádání majetkových křivd a také závazek vyplácet církvím ještě po dobu 17 let příspěvek na podporu činnosti. Ten dnes činí přibližně 1,5 miliardy korun ročně, ale bude se postupně snižovat.

Církve a náboženské společnosti mohou o vydání majetku žádat celý letošní rok, mohou od státu dostat majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun, pokud prokážou, že jim byl zabrán v době mezi únorovým nástupem komunistů v roce 1948 a 1. lednem 1990.

První dvě žádosti o vydání půdy obdržel Státní pozemkový úřad v tomto týdnu. Pro vypořádání církevních restitucí má podle již dříve uvedených informací úřad blokováno asi 37.000 hektarů půdy. Vracet církvím by se však měla jen blíže nespecifikovaná část z této rezervy. Církve by mohly dostat zpět také až 170.000 hektarů lesů. Včetně nejsložitějších případů by podle úřadu mělo vracení pozemků skončit nejpozději do konce roku 2016.

Za nemovitosti v držení obcí, krajů nebo soukromníků mají církve získat náhradu 59 miliard korun. Největší částka, 47,2 miliardy korun, připadá na církev římskokatolickou. Finanční náhrada se vyplatí ve 30 ročních splátkách, peníze vyplatí ministerstvo kultury vždy nejpozději do 31. prosince kalendářního roku počínaje letošním rokem. Po vyplacení první splátky se výše nesplacené částky každoročně zvýší o roční inflaci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…