Do materiální pomoci Číně se může v Třebíči zapojit i veřejnost

29.01.2020 16:40

Třebíčská veřejnost se může zapojit do materiální pomoci čínskému městu I-čchang z provinci Chu-pej. Roušky, rukavice a další zdravotnický materiál bude třebíčská radnice shromažďovat do 7. února. Provincie je ohniskem nákazy koronavirem, I-čchang je jejím druhým největším městem a pět let partnerským městem Třebíče. O pomoc město požádalo v úterý, napsala ČTK.

Do materiální pomoci Číně se může v Třebíči zapojit i veřejnost
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Radní chtějí darovat materiál v hodnotě 50 000 korun, stejnou výši slíbil poskytnout Kraj Vysočina, řekl dnes novinářům Pavel Pacal, starosta Třebíče a náměstek hejtmana (Pro Třebíč a STAN).

„Protože se na nás začali obracet i občané, kteří by se do toho rádi zapojili, tak jim dáváme možnost,“ řekl Pacal. Přesný popis potřebného materiálu najdou lidé na webových stránkách města. „Čína rozhodně nepotřebuje a nemá zájem o peníze, nejde tam o finanční hotovost, proto vybízíme i občany, aby nehledali sbírku, kam peníze dávat, jim jde o zdravotnický materiál,“ zdůraznil Pacal.

Za 100 000 korun podle něj lze nakoupit 100 000 roušek, 150 jednorázových lékařských plášťů, několik kilometrů dezinfikovaných přehozů na lůžka, stovky latexových rukavic či 5 000 návleků na boty.

Radnice už kontaktovala dodavatele zdravotnického materiálu. Řeší způsob dopravy do Číny. „Průběžně to také stále komunikujeme s čínskou stranou, která je naším rozhodnutím velmi potěšena a budou rádi za jakýkoli materiál,“ řekl Pacal. Ve čtyřmilionovém I-čchangu je podle něho koronavirem nakaženo několik stovek lidí a jeden z nich již zemřel.

I-čchang je třebíčským partnerským městem od roku 2015. Letos měli do Třebíče přijet čínští účastníci Třebíčského půlmaratonu. Návštěva se zřejmě neuskuteční, řekl Pacal.

Koronavirus se začal šířit loni. Problémy s ním jsou nejen v provincii Chu-pej, z jejíž metropole Wu-Chanu se šíří. V Číně je jím nakaženo přes 6 000 lidí, 132 už jich zemřelo. Desítky nemocných evidují také v jiných zemích včetně evropských. V Česku se koronavirus ještě neobjevil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…