Dobeš: Čtyři miliardy pro učitele budou. Ale musím škrtat

04.08.2011 6:36

Ministr školství Josef Dobeš (VV) dodrží slib a najde ve svém rozpočtu na příští rok čtyři miliardy korun na odměny učitelům. Bude ale muset škrtat – na rok 2012 má totiž stejně peněz jako letos.

Dobeš: Čtyři miliardy pro učitele budou. Ale musím škrtat

Dobeš bude kvůli penězům pro učitele omezovat investice, miliardu sebere vysokým školám, píše deník Právo. "Mám rozpočet stejný jako v roce 2011, což by zdánlivě mohlo být v pohodě, ale musím ušetřit čtyři miliardy korun, abych mohl přidat učitelům. Myslím, že se nám čtyři miliardy ušetřit podaří. Nějak to uděláme. Máme už krvavý plán," řekl deníku Dobeš.

Kromě miliardy, kterou vezme vysokým školám, plánuje ušetřit půl miliardy korun přímo na ministerstvu. Chce také propouštět úředníky. "Počítal jsem, že přidám jednu miliardu vysokým školám. Mám pro ně projekty excelence (špičková centra) a v rozpočtu jsem si na to připravil plus jednu miliardu. Tak v tuto chvíli ta miliarda navíc tam nebude," uvedl Dobeš.

Nové čtyři miliardy mají jít na odměny. Dobeš se pro ně rozhodl hlavně kvůli kritice starších učitelů, kterým vadilo, že se letos platy zvýšily jen těm nejmladším a nezkušeným.

Psali jsme:

ČSSD: Odvolejte Dobeše. Školství utečou peníze z EU
Dobešovo školství může přijít o 2,2 miliardy z Bruselu
Kraje chtějí znát maturitní výsledky všech škol. Třeba i právní cestou
Dobeš: Na platy učitelů nesáhnu. Ani halíř dolů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…