Dobeš by měl zaplatit 400 tisíc studentovi, který navrhl logo pro ministerstvo

07.01.2012 9:53

Před necelým rokem vypsalo ministerstvo školství soutěž o nové logo. V červnu vybralo návrh studenta Jakuba Grubera. Jeho logo ale resort Josefa Dobeše (VV) nepoužívá a student dosud nedostal peníze. Píší Lidové noviny.

Dobeš by měl zaplatit 400 tisíc studentovi, který navrhl logo pro ministerstvo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Soutěže o logo ministerstva školství se účastnilo 950 studentů – amatérů. Vítěz měl dostat notebook. Odborná porota ale v prvním kole žádné logo nevybrala a doporučila, aby úřad práci zadal studentům grafiky a designu.

Vyhrál student designu. Za návrh loga měl dostat 400 tisíc

V druhém kole měl vítěz soutěže získat 400 tisíc korun. Na konci června byla soutěž uzavřena, v porotě byli známí čeští výtvarníci a jako nejlepšího vybrali Jakuba Grubera.

Měl být představen na slavnostní tiskové konferenci společně s vítězným návrhem. K tomu ovšem nedošlo a Gruber doposud nedostal žádné peníze, ani nepodepsal smlouvu s úřadem Josefa Dobeše (VV).

„Už jsem byl dohodnutý s ředitelkou odboru Renátou Bártkovou, že mi dají aspoň část peněz, ale ta před dvěma měsíci odešla a od té doby nemám žádné nové informace,“ řekl Gruber Lidovým novinám.

Ministerstvo tvrdí, že povinnost vybrat vítězné logo neplatí, protože jej zvolila porota

Podle informací deník LN nechystá ministerstvo logo vůbec využít. Chce se také vyvléct z povinnosti zaplatit studentovi, protože by to údajně nebylo vhodné vzhledem k současné ekonomické i politické situaci na ministerstvu.

Původně chtělo ministerstvo školství zaplatit Gruberovi jen 250 tisíc za dílo bez autorských práv. Teď ale vymyslelo kličku, jak se z placení vymotat. Vítěze podle expertů z úřadu v červnu vyhlásila porota, ne ministerstvo, a tak je akt prý neplatný.

„Vítěz byl vybrán pouze porotou a na základě výběru poroty bylo zahájeno jednání o uzavření smlouvy. Komise však měla oprávnění pouze vybrat nejlepší návrh a doporučit jej k realizaci vyhlašovateli, tj. MŠMT,“ uvádí dokument ministerstva, který získaly LN.

Smlouva s vítězem měla být uzavřena do 30 dnů

Ministerstvo tvrdí, že má na práci důležitější věci než nové logo. „S panem Gruberem jsme v kontaktu, navíc soutěž ještě nebyla ukončena,“ řekla LN mluvčí Kateřina Savičová.

Gruber ale stále čeká, že peníze ze školství dostane. „V podmínkách soutěže bylo, že smlouva s vítězem by měla být uzavřena co nejdříve po vyhlášení,“ řekl student designu více jak půl roku poté, co byl jeho návrh vybrán odbornou porotou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…