Dobeš nic, to jeho předchůdci, hájí ho Bárta. Nesmysly, odmítá Gazdík

29.12.2011 23:01

Ministra školství Josefa Dobeše se dál zastává jeho strana Věci veřejné. Podle Víta Bárty není Dobeš zodpovědný za čerpání dotací z evropských fondů a rozhodně by neměl rezignovat. Naopak Petr Gazdík ze Starostů a nezávislých si myslí, že Bárta mluví nesmysly.

Dobeš nic, to jeho předchůdci, hájí ho Bárta. Nesmysly, odmítá Gazdík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Co to ministr školství Josef Dobeš poslední dobou předvádí? „On to nepředvádí,“ odpovídal moderátorce Událostí, komentářů předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta. „To je smutný výsledek náměstka Vituly v roce 2008 a 2009, kdy byly špatně naprogramovány a nastartovány projekty,“ hájil svého spolustraníka Bárta.

Nad Dobešem totiž nyní visí velký otazník a bude muset ještě hovořit s premiérem. Mnoho lidí mu totiž vyčítá, že není schopný čerpat evropské dotace tak, jak by měl. „Já si myslím, že předseda poslaneckého klubu VV mluví nesmysly,“ okomentoval Bártu poslanec za TOP 09 Petr Gazdík.

Podle Bárty ale činil Dobeš nejlépe, jak mohl. Ve zmíněných letech prý byly uzavřeny kontrakty, které se nedají vypovědět. Pokud by tak Dobeš učinil, přišla by Česká republika o všechny dotace. Za tuto chybu je prý zodpovědný náměstek pro evropské záležitosti Michal Zaorálek.

Včera ale z ministerstva odešel Robert Plaga, který měl čerpání unijních miliard na starosti. V úřadu byl teprve od 15. prosince. „To, že se tam lidé střídají jak na běžícím pásu, svědčí o naprosté nekompetentnosti pana Dobeše,“ hodnotí Gazdík. Jako další chyby vyjmenoval například vysokoškolský zákon nebo chybící komunikaci s vysokoškolskou obcí.

„Mám potřebu vyvrátit jednu naprostou lež,“ hájil Dobeše dál Bárta. „Počet úředníků přesně odpovídá počtu miliard čerpaných z fondů Evropské unie,“ dodal. Gazdík mu totiž vyčítal, že na evropské dotace mohlo být původně 30 lidí na ministerstvu. Nyní to je 380. „Nepředvedl zatím nic, vyjma toho, co předvedl s panem Bátorou a co předvádí nyní,“ uzavřel Gazdík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…