Dobré časy končí. Připravte se na hospodářskou recesi, vzkazuje analytik nad nejnovějšími čísly

29.12.2018 17:51

Přijde nová recese? O tom se rozepsal Colby Smith pro Financial Times. Přinesl to CasopisArgument.cz.

Dobré časy končí. Připravte se na hospodářskou recesi, vzkazuje analytik nad nejnovějšími čísly
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

„Ještě půl roku a budeme svědky nejdelší konjunktury v historii USA,“ uvedl Smith s tím, že hromada analytikú už ale vidí recesi. „Za vysokými ziskovými maržemi je utahující se monetární politika FEDu, která zdvihá úrokové sazby, i když inflační tlaky jsou velmi mírné. A fiskální stimul USA pomalu vyprchává,“ poznamenal Smith dále, že to není tak jednoduché, neboť různá čísla vytvářejí hodně smíšené signály.

Následně poukázal na studii zkoumající 120 různých recesí, kdy nám data mohou ukázat, jestli je před námi recese. „V současnosti se soukromá spotřeba v centrech Západu (tedy USA, eurozóně a Japonsku) nechová jako kdyby mělo být před recesí. Ani u vývoje investice nic nenapovídá tomu, že by přišel zlomový bod recese. U produktivity, dalšího významného indikátoru, je vývoj smíšený, v USA sice pomalu, ale roste, padá v Japonsku a v eurozóně," dodal Smith se slovy, že Pierre Lafourcade na základě těch dat tvrdí, že další recese přijde v roce 2020.

„V USA klesají ceny domů, i prodeje aut. A lidé z firemního sektoru tvrdí, že právě to je znakem vyprchávající konjunktury. A samozřejmě oslabuje fiskální stimul. Trumpovo snížení daní vyprší svým efektem v příštím roce. A pak tu jsou oblíbené finanční signály, které naznačují, že ‚dobré časy pomalu mizí‘. Například efekt bohatství plynoucí z rostoucí ceny aktiv bývá dobrým indikátorem,“ uzavřel Smith se slovy, že minulé recese byly způsobeny poruchami na finančních trzích.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…