Dobře ti tak, Nohavico, padlo. Ale ozval se i ostrý výsměch

22.03.2022 8:54 | Komentář

Komentátor Českého rozhlasu Ondřej Konrád a expremiér Jiří Paroubek. Oba se vyjádřili ke stejnému jménu – ke zpěvákovi Jaromíru Nohavicovi. Jen každý z nich vidí neuskutečnění koncertu v Olomouci a Uherském Brodě jinak.

Dobře ti tak, Nohavico, padlo. Ale ozval se i ostrý výsměch
Foto: 4press.cz
Popisek: Jaromír Nohavica

„Už jsme si zvykli, že se tu a tam vynoří přirovnání současné české společnosti a demokracie k éře totality,“ poznamenává úvodem svého komentáře pro Český rozhlas Plus Ondřej Konrád. Podle něj jsme přivykli i tomu, že sklon k nálepkování bolševismem má i zpěvák Jaromír Nohavica. 

Anketa

Vážíte si Jaromíra Nohavici?

94%
3%
hlasovalo: 42035 lidí

„Této dikce se bohužel Nohavica stále drží. Když odmítl výzvy vrátit po 24. únoru Putinovo ocenění, argumentoval nelibostí k laciným gestům a odvolával se na to, že mu ruský diktátor přece dal medaili čistě za interpretaci písní ruských bardů. K tomu ale lze dodat, že se na sto procent Kreml o českém písničkáři a jeho postojích nejprve důkladně informoval. U koho, to se ani nechce domýšlet. Tak nebo tak, následovala série zrušených koncertů v Polsku, kde byl doposud Nohavica také hodně populární. A došlo i na zrušené koncerty doma. Zatím snad jen pár, ale folkový bard za tím opět vidí… komunismus! A zveřejnil ve třech bodech, kdy byl za svou dráhu zakazován: dvakrát v 80. letech a pak v březnu 2022,“ poznamenal Konrád. 

Podle něj je tu však diametrální rozdíl. „Zatímco kdysi šlo o ideologicky motivované zákazy z nejvyšších míst, v aktuálních případech Olomouce a Uherského Brodu je to prostě bojkot, výraz nechuti. Přesto ale Nohavica v reakci vyvěsil na svou webovou stránku verzálkami coby heslo: NAROZEN V KOMUNISMU, UMŘU V KOMUNISMU,“ zakončil Konrád s tím, že nad tím už lze jen bezmocně svěsit ruce.

Ke zpěvákovi Jarku Nohavicovi se vyjádřil i někdejší premiér Jiří Paroubek na serveru VašeVěc.cz.

„Před pár dny jsem odsoudil to, když vedení Masarykovy univerzity neumožnilo využít jeden sál v objektu univerzity k uskutečnění Nohavicova koncertu jen proto, že Nohavica ostentativně nevrátil vyznamenání, které dostal od Putina. To vyznamenání ale nebylo za souhlas s politikou ruské vlády anebo s Putinovou politikou. To vyznamenání se týkalo kulturní spolupráce Čecha s ruskojazyčným prostředím. To, že vedení Masarykovy univerzity preferuje své jednostranné politické postoje před akademickou svobodou, které by se měla těšit i celá univerzitní půda této univerzity, mě nepřekvapuje. Postoje řady akademiků této univerzity jsou dlouhodobě jednostranné a ne příliš moudré. Koneckonců je to ale jejich věc a jejich vidění světa. Podle mého názoru bludné,“ zmínil Paroubek.

„Nyní vyprodaný koncert Jaromíra Nohavici v Uherském Brodě, v tamním Domě kultury, který patří městu Uherský Brod, rozehnalo rozhodnutí uherskobrodských radních. Ti vydali řediteli kulturního domu příkaz, pardon, doporučení, na základě kterého ředitel koncert zrušil. A téměř šest set účastníků vyprodaného koncertu dostane zaplacené vstupné zpět. Je to skutečně neslýchaný postup radních města, který jen ukazuje, jakou představu tito novodobí Koniášové mají o svobodě a demokracii v naší zemi,“ dodal také Paroubek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…