Dobrotivý boháč a jeho skautíci. Jiří Paroubek se posměšně pustil do Andreje Babiše a jeho sympatizantů

23.04.2016 16:05

Není to tak dávno, co Nadační fond boje proti korupci miliardáře Karla Janečka vykresloval jiného miliardáře, Andreje Babiše, v těch nejlepších barvách, aby následně uspěl v politice. A když přišel skandál s Čapím hnízdem, bylo třeba najít cestu, jak „dobrotivého boháče“ očistit. Ředitel Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka proto nedávno přišel s příběhem, podle něhož si Babiš z evropských peněz posbíral jen drobečky, zatímco jiní brali po bochnících.

Dobrotivý boháč a jeho skautíci. Jiří Paroubek se posměšně pustil do Andreje Babiše a jeho sympatizantů
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Jiří Paroubek v Brně promluvil ke studentům a hostům vysoké školy BIBs

Jiří Paroubek se vrací pár let do minulosti a připomíná časy, kdy Nadační fond boje proti korupci miliardáře Karla Janečka dělal vše pro to, aby jiného miliardáře, Andreje Babiše (ANO), vykreslil v co nejlepším světle. V té době ještě Babiš nebyl ministrem financí a bylo třeba ho „prodat veřejnosti“ jako spravedlivého boháče, který vymete neřádstvo české politiky.  

V kauze Čapí hnízdo se ukázalo, že Babiš možná nebude tak čistý, jak protikorupční aktivisté ukazovali, ale toho bohdá nebude, aby aktivista z boje utíkal. Proto nastoupil Soukenka, který v Babišových Lidových novinách sdělil slovy Jiřího Paroubka následující.

„Filozofie pana ředitele fondu je vlastně jednoduchá. Proč by si Babiš nemohl ukrojit takové malinké soustečko, pouhých 50 milionů evropských peněz, když se zde rozfrncaly evropské peníze na desítky, možná stovky zcela neužitečných nebo jen málo užitečných a málo prospěšných projektů. Např. taková cyklostezka, samozřejmě předražená, je proti Čapímu hnízdu úplná úchylnost. To přece musí uznat každý,“ píše ironicky expremiér.

Definitivně se tak ukázalo, kde protikorupční aktivisté stojí. Dosavadní iluze o nezávislosti padají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…