Docentka Švihlíková: Nekupujte už zbraně z USA! Toto u nás vybudujte. Brusel? Mám jasné poznatky

20.04.2020 8:07

Ekonomka Ilona Švihlíková má za to, že po koronavirové krizi musí opět posílit národní státy, musí být chráněny hranice a musí oslabovat nadnárodní organizace, a to včetně Evropské unie. Evropské elity podle Švihlíkové totálně selhaly, zatímco národní státy ukázaly svou sílu. Je bytostně přesvědčena, že podstatně oslabí globalizační procesy. Politikům doporučila nekupovat americké zbraně, které považuje za předražené. A vytáhla ještě jedno varování. Jedna věc se nám prý může šeredně vymstít.

Docentka Švihlíková: Nekupujte už zbraně z USA! Toto u nás vybudujte. Brusel? Mám jasné poznatky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ekonomka Ilona Švihlíková

Už teď je podle Švihlíkové jasné že na naši ekonomiku dopadne koronavirová pandemie tvrdě, a to především proto, že nevíme, jak dlouho budou trvat restriktivní opatření spojená s karanténou. Z celosvětového hlediska bude prý záležet na tom, jak se zotaví čínská, americká, ale např. i indická ekonomika, kde je momentálně v karanténě 1,3 miliardy lidí.

Anketa

Souhlasíte se zvýšením koncesionářského poplatku pro ČT?

2%
98%
hlasovalo: 28691 lidí

Hned poté však své spoluobčany poněkud uklidňovala. „Nemusí to vůbec být tak, že vstupujeme do krize, která potrvá spoustu let. To není žádní danost. My tady skutečně máme řadu makroekonomických nástrojů, kterými můžeme tu ekonomiku podpořit. A většina vlád už to dělá. Některé vlády to dělají skutečně masivně. Když se podíváme do Spojených států, tak tam ty balíky ekonomické pomoci jsou skutečně masivní,“ upozornila ekonomka v rozhovoru pro server Kupředu do minulosti, s tím, že Američané jsou dnes ekonomicky mnohem dál než za časů Velké hospodářské krize ze 30. let minulého století.

Současně však varovala, že si nesmíme myslet, že se po pandemii vrátíme do starých kolejí. „To myslím, že je úvaha dost naivní. Bude to jiný svět. ... Minimálně zmíním jednu tendenci, kterou ta pandemie velmi silně posiluje, a to je deglobalizace,“ zdůraznila, s tím, že některé výroby se budou přesouvat zpět do Evropy, do USA a tak podobně. Podle Švihlíkové na tomto procesu utrpí ztrátu nadnárodní korporace, ale národní státy posílí. „Najednou si víc politiků vzpomene na to, že ten národní stát má nějaké hranice a že by měl mít pod kontrolou nějakou základní ekonomickou infrastrukturu,“ zdůraznila dáma.

V jednotlivých státech se, podle Švihlíkové, povede debata o tom, které sektory ekonomiky je třeba vnímat jako strategické a více si je chránit.

Anketa

Zeman by si přál, aby vládní koalice ANO a ČSSD pokračovala i po volbách. Souhlasíte?

hlasovalo: 16307 lidí

„Může to být vnímáno různě, ale na tom základě se víceméně shodnou všichni. Potraviny – musíte mít co jíst; energetická infrastruktura, voda. V poslední době intenzivně přidáváme i tu otázku zdravotní bezpečnosti. Potom ale může být, že některé země se takto rozhodnou v otázce zbraní nebo v otázce nějaké speciální technologie,“ upozornila Švihlíková.

Velmi kriticky se postavila k Evropské unii.

„Tam prostě vidíte, že ty elity, které tam jsou, vůbec nejsou schopny předvídat ty problémy, a když jsou ty problémy velmi viditelné, tak vůbec nejsou schopny na ně koordinovaně reagovat. Ale potom vidíte esenci té moci, potom vidíte, že ten, kdo se chápe té iniciativy, je ten národní stát. To je prostě přirozená jednotka osvědčená staletími,“ uvedla ekonomka, s tím, že EU se bude nadále vyprazdňovat.

Instituce EU podle jejího názoru nedokážou pružně reagovat na situaci. „Na tu Itálii se prostě vykašlali, nechali ji být,“ tepala Švihlíková dál Brusel. V EU se prý vymýšlí, co bude za 10, za 20, za 100 nebo za 200 let – ale není schopná reagovat na to, co se děje teď. Tady se podle ekonomky nejvíc ukazuje, že bruselští úředníci žijí odtrženi od reality.

Vrátila by se prý k mezinárodní spolupráci, ale důrazně odmítla existenci nadnárodních orgánů, které podle Švihlíkové permanentně jednají proti zájmům vašeho státu. „Já jsem všemi deseti pro spolupráci mezi zeměmi, ale opravdu to nemůže být tupým diktátem,“ vypálila ekonomka.

Pokud jde o potravinovou soběstačnost, podle Švihlíkové by česká vláda měla vydat nařízení, že v obchodech má mít kupříkladu 60 procent výrobků původ v České republice. Nebo že to budou potraviny z dovozu do vzdálenosti 100 kilometrů. Současně se ale musíme lépe starat o krajinu, kterou jsme prý posledních 30 let zanedbávali. „To se nám může šeredně vymstít,“ varovala dáma.  

Koronavirová pandemie jí připomíná  válečný stav. „Ve válce se také neptáte, kde na to vezmete,“ popsala uvažování, na které bychom v krizi měli naskočit, protože k prosperitě se, podle Švihlíkové, neproškrtáme. Zvláště ne, když jde o globální ekonomický šok takovéhoto rozsahu.

Některé úspory by prý ale dokázala najít. Nekupovala by českým vojákům americkou vojenskou techniku, kterou považuje za předraženou. „Armádu potřebujeme na situace jako je pandemie, ale rozhodně nepotřebujeme americké předražené zbraně, které koronavirus neporazí,“ řekla Švihlíková.  

Je navíc toho názoru, že Američané boj s koronavirem podcenili. „To podcenění, to je špatná reakce elit, která bude mít velké důsledky, a to i ekonomicky. Mně je v tomto Američanů opravdu líto, protože my třeba v té Číně vidíme, že včasnými zásahy nemuselo být těch obětí tolik,“ zdůraznila dáma.

Západ by prý měl předvést více pokory před zeměmi jako jsou Singapur nebo Čína, které pandemii zvládají lépe. Stejně tak by si prý Západ měl uvědomit, že je třeba více investovat do zdravotnictví a dbát  o sociální soudržnost. Stejně tak by se měl Západ vrátit k myšlenkám národního státu.

„Skončila ta iluze, že Západ má kapacitu na zvládání těchto krizí, i politickou,“ vypálila ekonomka na závěr. Jen ještě dodala, že i Západ se může poučit a začít opět sílit, ale musí se změnit. To znamená myslet na své občany, a ne na nadnárodní korporace. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …