Docházejí peníze. Není na bydlení, energie, knihy, děti. Už ani na jídlo

26.07.2011 17:42

České domácnosti pozvolna přestávají mít vyrovnané rozpočty. Stránky výdajové začínají převyšovat stránky příjmové. A to nikdy není dobře. Pokud by se u všech domácností náhle objevil nečekaný výdaj 8 500 korun, 40 procent z nich by to ani při drastickém šetření nebylo schopno zaplatit. Takové údaje má Český statistický úřad (ČSÚ).

Docházejí peníze. Není na bydlení, energie, knihy, děti. Už ani na jídlo

"Rodinám zbývá po zaplacení nezbytných výdajů, jejichž výše ale stále roste, měsíčně stále méně volných peněz," komentoval pro deník Právo zjištění ČSÚ ekonom Pavel Kohout.

Zejména náklady na potraviny a na bydlení pohlcují z rodinných rozpočtů stále větší sumy a plánované zvýšení DPH, které chystá vláda, situaci ještě zhorší. Nejen že si tak lidé nebudou moci dovolit knihy nebo rekreaci, ale stále těžší bude zafinancovat i běžné výdaje. Například jen potraviny tvoří třetinu nevyhnutelných výdajů rodiny.

Zdražování roste

Mezi lety 2006 a 2010 se základní běžné výdaje zvýšily asi o 13,5 procenta, což je v korunách částka 51 143. Nájemné se ve stejném období zvedlo o 84 procent. O sedm tisíc je dražší zdraví, roste i cena elektřiny. Celkově rodinám s minimálními příjmy vzrostly základní výdaje o 24 procent, zatímco příjmy zůstaly stejné.

Vyšší příjmy se koneckonců po ekonomické krizi ani neplánují. Firmy jsou obezřetné a ve veřejné sféře se šetří.

S DPH rostoucím na 14 procent ovšem rodiny čeká rozpočet ročně vyšší o 1 130 korun. A s 19% DPH by se výdaje zvedly o 3 631 korun ročně.

Náklady vzrostly i důchodcům

Zdražuje se život i důchodcům. Jen za letošní první pololetí se jejich životní náklady zvýšily o 2,9 procenta - to je dokonce víc, než jaký je celorepublikový průměr. Produktivním domáctnostem totiž stouply náklady "jen" o 1,8 procenta.

Za potraviny platí důchodci o 4,7 procenta více než loni, za bydlení a energie o 4,4 procenta, za zdraví o 4,2 procenta víc a výdaje na dopravu jsou pro ně letos vyšší o 3,5 procent.

Čtěte:

Změny v DPH zvednou výdaje lidí o stovky korun

Kalousek zase čaruje s rozpočtem. Výdaje a dávky osekat, daně zvýšit

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …