Dodavatelé energií už staví zákazníky před tvrdou realitu: Buď podepíšete vyšší cenu, nebo jděte jinam

07.10.2021 22:09

Češi začínají neblaze pociťovat rekordní růst cen energií na světových trzích. Některými dodavatelskými firmami jsou dotlačováni k uzavírání nových a dražších smluv. A to i přesto, že jim dodavatelé slibovali fixní ceny, jichž by se tedy podobné změny neměly dotknout. Vystrašení klienti se proto stále častěji s dotazy obracejí na spotřebitelské poradny, informuje Deník.

Dodavatelé energií už staví zákazníky před tvrdou realitu: Buď podepíšete vyšší cenu, nebo jděte jinam
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

„Klienti jsou zmatení. Očekávali, že uzavření smlouvy na dobu určitou s fixovanou cenou je právě před takovými cenovými výkyvy ochrání,“ uvedla ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová. Pokud dodavatel cenu výrazně zvýší, může si podle ní klient vybrat. Buď na vyšší cenu přistoupí, anebo mu zákon dává právo odejít k jinému dodavateli.

Původní zdroj ZDE.

„Zaznamenali jsme v posledních měsících výrazný nárůst případů, kdy se výrobci elektřiny snaží vyvázat ze smluvního závazku dodávky elektřiny, a to různým účelovým zpochybňováním platnosti smluvních ujednání,“ upozorňuje na praktiky dodavatelských firem i Energetický regulační úřad (ERÚ).

Podobné snahy dodavatelů energie mohou být podle úřadu protiprávní. „Vzniklé škody mohou být v takových případech soudně vymahatelné, pokud obě strany nesjednaly ve smlouvě možnost odstoupení od smlouvy či vypovězení závazku,“ tvrdí ERÚ.

Spotřebitelé by se proto v této době měli zaměřit raději na zkušené a velké dodavatele.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …