„Tam si myslím, že ty dopady skoro určitě budou negativní. Bude to sice tlak na konkurenci, ale zemědělství je specifické v tom, že se přece jen pracuje se živou přírodou. Ono je i různé podnikatelské prostředí v Americe a v Evropě. V Americe je liberálnější a nejsem si jist, že by liberalizace evropskému zemědělství prospěla,“ varoval na úvod host. Obecně se sice domnívá, že je liberalizace prospěšná, ale v zemědělství to vidí jinak, protože je přesvědčen o tom, že je namístě zachovat diverzitu zemědělské produkce. Považoval by za škodlivé, kdyby každý vyráběl to samé.
„Američané jsou schopní dodat na trh levnější zboží, protože mají jiný systém dotací, mají jinak nastavenou politiku, a v součtu to tedy znamená, že pro ně je to výhodné,“ dodal. Problematické to budou mít třeba cukrovarníci, protože americká produkce je levnější díky cukrové třtině, a Evropané by této produkci dokázali jen těžko čelit.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: mp