Doktor Macek na téma bída, socialismus, ČNB a hospodářský propad

18.11.2013 9:01

Bývalý politik občanské demokracie Miroslav Macek na svém webu opět kriticky glosuje intervenci České národní banky, která záměrně oslabila korunu s cílem pomoci tuzemskému exportu. Dále zpochybňuje státní program na podporu rozjezdu podnikání. A závěrem připomíná jeden slavný citát.

Doktor Macek na téma bída, socialismus, ČNB a hospodářský propad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

"Česká ekonomika za třetí čtvrtletí meziročně poklesla o 1,6 %. Neříkali nám náhodou experti z ČNB, že intervence v neprospěch koruny se udělala správně v okamžiku, kdy krize pominula a nastává růst?" ptá se Miroslav Macek v pravidelné glose na svém webu. Jasně tak znovu dává najevo své pochybnosti s účinností tohoto kroku.

"Nemohu se zbavit přesvědčení, že poslední intervenční rozhodnutí ČNB by se svými důsledky dalo kvalifikovat jako vlastizrada," napsal Macek už před několika dny. Nevěří totiž, že by tato intervence přinesla kýžené výsledky.

Kde hrozí bída, tam hrozí socialismus

Mackově pozornosti neunikly ani informace Lidových novin, podle kterých stoupá počet nezaměstnaných, kteří projevili zájem o podporu na rozjezd živností. V článku jsou uvedeny také údaje o tom, že součástí podpory je závazek, že podnikání bude trvat nejméně rok. Vyhověno bylo 80 procentům všech žádostí.

Macek ale postrádá některé podle něj klíčové informace. "Kupodivu v celém článku chybějí dva zcela zásadní údaje: Jaká je úspěšnost tohoto programu a jaké úspory celkově přinesl," píše na svém webu.

Glosu uzavírá citátem prvního československého ministra financí Aloise Rašína: "Ono je to těžké. Kde hrozí bída, tam hrozí socialismus. A kde hrozí socialismus, tam hrozí bída."

Co všechno napsal doktor Macek na svém webu:

Pro mnohé lidi je svoboda naprostá katastrofa.

Česká ekonomika za třetí čtvrtletí meziročně poklesla o 1,6 %. Neříkali nám náhodou experti z ČNB, že intervence v neprospěch koruny se udělala správně v okamžiku, kdy krize pominula a nastává růst?

Lidovky dnes přinesly článek o tom, že stoupá počet nezaměstnaných, kteří projevili zájem o podporu na rozjezd živností. A uvádí následující údaje: Součástí podpory je závazek, že podnikání bude trvat nejméně rok, vyhověno bylo 80 % žádostí, jeden příspěvek je ve výši 40 – 80 milionů korun a rozděleno bylo celkem 100 milionů.

Kupodivu v celém článku chybějí dva zcela zásadní údaje: Jaká je úspěšnost tohoto programu a jaké úspory celkově přinesl.

Alois Rašín: "Ono je to těžké. Kde hrozí bída, tam hrozí socialismus. A kde hrozí socialismus, tam hrozí bída."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

14:35 Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

Nejen jeden ze zakladatelů české pravice, ale také dlouholetý břitký glosátor politického dění. I to…