Doktor Zbořil: To si teď ani neumíme představit. Rusko a Čína v Afghánistánu? Nové souvislosti

22.08.2021 11:28

„Už i Česká televize ubrala na razanci.“ Politolog Zdeněk Zbořil se vyjádřil situaci k Afghánistánu. Upozornil, že naše velmi chladné vztahy s Ruskem a Čínou nám teď mohou být ke škodě. Podle Zbořila bychom se mohli dostat do situace, kterou si dnes nedokážeme ani představit.

Doktor Zbořil: To si teď ani neumíme představit. Rusko a Čína v Afghánistánu? Nové souvislosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro První zprávy.cz varoval, že dění v Afghánistánu nelze považovat za střet vesmíru. Odkazoval se při tom na zpravodajství veřejnoprávní televize.

Anketa

Má naše účast v NATO smysl?

4%
94%
hlasovalo: 26249 lidí

„Česká televize ubrala na razanci svých projevů, a už třetí den po obsazení Kábulu Tálibánem vysílala jako první zprávu informaci z jednání Senátu,“ upozornil.

Osobně očekává, že se teď na půdě Afghánistánu bude jednat o rozdělení moci a Tálibán se bude snažit zakotvit v mezinárodním společenství.

„Ale to, co se mi zdá z našeho hlediska asi nejzajímavější, je, že i představitelé českého Ministerstva zahraničních věcí, ale i někteří prozíravější komentátoři, už upozornili na to, že nastává doba vyjednávání nejenom uvnitř Afghánistánu, ale také v zahraničí, a že se bude muset jednat, dokonce to řekli náš pan ministr zahraničních věcí, že Česká republika bude muset jednat s těmi, kteří s Tálibánem nějaké vztahy udržují. Což je dost zvláštní názor, který je na jedné straně pochopitelný, ale na druhé straně nevím, jak to Česká republika bude dělat, nebo jak tato jednání povede Evropská unie, která patronuje zahraniční politiku České republiky, když s těmi zeměmi, které spolupracují nebo jsou ochotny spolupracovat s Tálibánem, je v nepřátelských vztazích. Zejména tedy s Ruskou federací, ale i s Čínskou lidovou republikou, které považuje za velké nebezpečí pro sebe a Evropu. Ale třeba i s Tureckem, s Íránem, s Turkmenistánem, Tádžikistánem a Uzbekistánem, se kterými naše vztahy jsou chladné, když si nedovolím říct, že v některých případech zmražené,“ upozornil Zdeněk Zbořil.

Rusko i Čína dávají najevo, že chtějí s Tálibánem navázat kontakty, a tady se podle Zbořila ukazuje jako problém, že naše vztahy s Pekingem a Moskvou nejsou právě nejvřelejší. Je totiž zřejmé, že přímo v afghánském hlavním městě Kábulu vůbec jednat nelze, neboť tamní česká ambasáda je vyklizená, z ruské strany s námi teď bude těžko někdo mluvit, a pokud proběhnou jednání s čínskou stranou, část české politické scény proti tomu podle Zbořila jistě pozvedne hlas.

Kvůli této výchozí pozici se Česku může podle Zbořila stát, že bude v afghánské otázce hrát druhé či třetí housle.

„Tak je třeba tomu věnovat mimořádnou pozornost, protože bychom se mohli zamotat do událostí a vztahů, o kterých ani dnes ještě nemáme konkrétní představu,“ upozornil Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…