Dosluhujícího hejtmana jižní Moravy Haška dnes vystřídá Šimek

16.11.2016 6:25

Nově zvolení jihomoravští zastupitelé dnes na ustavujícím zastupitelstvu složí slib a zvolí si nové vedení kraje. Dosluhujícího hejtmana Michala Haška (ČSSD) by měl nahradit Bohumil Šimek (ANO). Koalici vytvořilo hnutí ANO s ČSSD, Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. Dohromady mají 34 mandátů z celkových 65. V opozici je KDU-ČSL, KSČM, ODS, SPD s SPO a zelení s piráty.

Dosluhujícího hejtmana jižní Moravy Haška dnes vystřídá Šimek
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Zastupitelé převezmou nové mandáty a zvolí jedenáctičlennou radu v čele s hejtmanem a jeho náměstky. Šimkovými náměstky by se měli stát Roman Hanák a Marek Šlapal (oba ČSSD), Taťána Malá (ANO), Jan Vitula (TOP 09) a Martin Maleček (STAN). Dalšími radními mají být Miroslav Kubásek, Jana Pejchalová a Petr Hýbler (všichni ANO) a Tomáš Soukal s Igorem Chlupem (oba ČSSD).

ANO bude mít v kompetenci finance, majetek, investice, školství, sport, životní prostředí a regionální rozvoj venkova se zemědělstvím. ČSSD bude mít na starost dopravu, sociální oblast s rodinnou politikou, zdravotnictví a kulturu s památkovou péčí. TOP 09 s Žít Brno bude zodpovídat za regionální rozvoj ve školství, vědu, výzkum, inovace, marketing a smart region. Starostové se budou starat o územní plánování, kde je čeká dopracování zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje.

ANO získalo 15 mandátů z možných pětašedesáti. KDU-ČSL i ČSSD mají po 11, sedm KSČM, šest ODS, po čtyřech TOP 09 s Žít Brno, Starostové pro Jižní Moravu a SPD s SPO. Poslední tři získali zelení a piráti.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…