Dost, žádné snižování dluhu nebude. Jasný vzkaz Angely Merkelové do Řecka

31.01.2015 10:52

Německá kancléřka Angela Merkelová vyloučila další snížení řeckého dluhu, jak si přeje nová řecká levicová vláda premiéra Alexise Tsiprase. Uvedl to dnes na svém serveru německý list Hamburger Abendblatt.

Dost, žádné snižování dluhu nebude. Jasný vzkaz Angely Merkelové do Řecka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

"Soukromí věřitelé již dobrovolně odstoupili, banky se již vzdaly miliard na půjčkách Řecku," zdůvodnila kancléřka svůj názor. "Nevidím žádné oddlužení pro Řecko," dodala Merkelová.

Počátkem roku 2012 umazalo Řecko po dohodě s věřiteli zhruba 100 miliard eur tím, že jim cenné papíry nahradilo jinými, ale méně ziskovými. Ale země, která je od roku 2010 závislá na mezinárodní finanční pomoci, je stále ještě zatížená dluhem dosahujícím asi 175 procent svého hrubého domácího produktu.

"Evropa bude i nadále projevovat solidaritu s Řeckem, stejně jako i s jinými zeměmi, které jsou obzvláště postiženy krizí, pokud tyto země provádějí reformy a úsporná opatření," upozornila dále Merkelová.

Atény už nebudou přijímat představitele trojky věřitelů

Na dotaz, co si myslí o prvních oznámeních Tsiprasovy vlády, že zvýší minimální mzdy a provede zpětný nábor propuštěných státních zaměstnanců, Merkelová odpověděla, že "Německo a ostatní evropští partneři čekají, s jakým programem k nim nová řecká vláda přijde".

Tsipras, který plánuje návštěvu Itálie v úterý a Francie ve středu, usiluje o nová jednání, která by vedla k revizi obrovského zadlužení země. Opakovaně zdůrazňuje, že současná dluhová zátěž je pro Řecko neúnosná. Nový řecký premiér se v současné době nechystá k cestě do Německa.

Také řecký ministr financí Janis Varufakis se chystá počátkem příštího týdne do Londýna, Paříže a Říma, aby získal podporu pro nové záměry řecké vlády.

Tsipras a Varufakis v pátek poměrně tvrdě oznámili šéfovi Euroskupiny Jeroenu Dijsselbloemovi, že odmítají prodloužení mezinárodního záchranného programu, který vyprší 28. února. Atény také nebudou už ani přijímat představitele trojky věřitelů, tedy Evropské unie, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu, kteří každé tři měsíce jezdí do země ověřovat reformní a úsporné kroky v rámci mezinárodního záchranného plánu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…