Dozimetr 2: Čtyři obvinění, mezi nimi exposlanec Šnajdr. Jde o VZP

14.04.2023 19:07 | Kauza

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili čtyři lidi v druhé větvi kauzy Dozimetr. Zatímco v první větvi šlo o ovlivňování veřejných zakázek v pražském Dopravním podniku (DPP), nyní se kriminalisté zaměřili na zločineckou činnost v rámci Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR (VZP). Mezi obviněnými jsou bývalý náměstek VZP pro informatiku Tomáš Knížek, bývalý ředitel technické podpory VZP Josef Listík či exposlanec ODS Marek Šnajdr.

Dozimetr 2: Čtyři obvinění, mezi nimi exposlanec Šnajdr. Jde o VZP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna, ilustrační foto

Kauza Dozimetr způsobila politické zemětřesení zejména v hnutí STAN, když vyšlo najevo, že exnáměstek pražského primátora Petr Hlubuček (tehdy STAN) spolu s podnikatelem Michalem Redlem stáli v čele početné organizované skupiny, která ovlivňovala veřejné zakázky v Praze.

Loni v létě detektivové z NCOZ obvinili třináct lidí kvůli zakázkám kolem DPP. Tento týden kriminalisté otevřeli druhou větev této korupční kauzy, která se týká pojišťovny VZP. V té si zatím vyslechli obvinění bývalý náměstek VZP pro informatiku Tomáš Knížek, bývalý ředitel technické podpory VZP Josef Listík či exposlanec ODS Marek Šnajdr.

Vedle toho, podle zjištění serveru iDnes.cz, policisté prověřují ještě i úředníky Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje, kde měl také fungovat systém přerozdělování veřejných zakázek na základě úplatků.

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš znovu premiérem?

77%
hlasovalo: 34691 lidí
V druhé větvi kauzy Dozimetr, která se týká VZP, šlo podle policejního spisu zejména o IT zakázky. „Michal Redl, Pavel Kos, Pavel Dovhomilja a Tomáš Knížek se společným záměrem získávat pro sebe neoprávněný finanční prospěch formou provize z finančních prostředků vyplácených VZP jakožto veřejným zadavatelem mají vyhrožovat stávajícím dodavatelům VZP, že v případě neposkytnutí této provize prosadí, aby náměstek ředitele pro informatiku Knížek přezkoumal stávající smlouvy a následně je vypověděl,“ popsali kriminalisté z NCOZ.

Klíčovou postavou je jeden z obviněných, Pavel Dovhomilja, který se koncem roku 2022 rozhodl vypovídat a spolupracovat s policií, což by mu mohlo snížit případný trest. „Ano, byl jsem členem zločinecké organizace, jak to píší v tom sdělení obvinění. Vnímám to jako svoje pochybení, tohle jsem měl vyhodnotit jinak a neměl jsem do toho jít. Každý tam měl nějakou oblast a v ní se snažil vytvořit byznys,“ řekl Dovhomilja kriminalistům.

Právě Dovhomilja policii popsal, že dostal od bývalého poslance ODS a exnáměstka na ministerstvu zdravotnictví Marka Šnajdra úplatek 200 tisíc korun, aby ovlivnil jednu ze zakázek VZP.

Spolupracovníkem Dovhomiljy na VZP měl být náměstek pro informatiku Knížek. Oba dva spolu podle kriminalistů komunikovali pomocí šifrovaných telefonů, jaké svým lidem rozdával Michal Redl. „Telefonem s kryptografickou ochranou byl, ať již Michalem Redlem (...) nebo Pavlem Dovhomiljou, dále vybaven právě Tomáš Knížek,“ popisují policisté, podle nichž je to důkaz, že Knížek byl do věci zapletený vědomě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …