Drábek, Bělobrádek a šéf postižených. U Jílkové propukne válka o sockartu

09.05.2013 8:56

Do pořadu Máte slovo dnes přijdou diskutovat zastánci i odpůrci sKaret. Nebude chybět exministr Jaromír Drábek nebo paní Zárubová, která již kvůli sKartě podala žalobu. Kam se posune toto frekventované téma, to se dozvíme večer.

Drábek, Bělobrádek a šéf postižených. U Jílkové propukne válka o sockartu
Foto: ČT
Popisek: Moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková

Tématu sociálních karet bude věnován pořad Michaely Jílkové Máte slovo. Dnes večer přijdou diskutovat zajímaví hosté. Za zastánce sKaret to bude exministr a místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek, dále Rostislav Schwarz – koordinátor sKarty na MPSV a také student Tomáš Zajíček.
Na opačné straně konfliktu a zároveň hosty ve studiu ČT budou předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása a samoživitelka Jiřina Zárubová, která sKartu dostala kvůli přídavku na dítě a následně podala žalobu na stát kvůli nedostatečné ochraně osobních údajů. Ve studiu bude i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

K sKartám

Sociální karta je i nadále téma, vyvolávající konflikty jak mezi politiky, tak mezi lidmi, kteří jsou příjemci sociálních dávek. Přesto, že se projekt vyplácení sociálních dávek prostřednictvím plastových kartiček s identifikačními údaji příjemce rozjel už před rokem, jediné, co je dnes jasné, je chaos, který kolem sKaret vládne.
Původní záměr, kterému měla sKarta sloužit, tedy k vyplácení všech nepojistných sociálních dávek jako jediné možnosti jak dávky získat, narazil na silný odpor.
Druhým záměrem byla role identifikační. Tu ale sKarta také nesplňuje, protože na úřadech nejsou čtečky, kterými by se daly údaje z karty přečíst. Za jejich koupi by muselo MPSV zaplatit 100 milionů korun.
Stanovisko vlády zní jasně - projekt ukončit. V současné době se propočítává, na kolik by vyšlo jeho zrušení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…