Drážďanský z kauzy Rath se obával odposlechů

15.01.2014 16:04

Lidé obžalovaní v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) podle žalobce Petra Jiráta nevěděli, že je policie odposlouchává, mohli ale prý něco tušit. V jedné z nahrávek telefonů je například slyšet podnikatel Pavel Drážďanský, když se ptá na rušičky odposlechů. Záznamy v těchto dnech přehrává Krajský soud v Praze.

Drážďanský z kauzy Rath se obával odposlechů
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath u soudního přelíčení

V odposlechu z ledna 2012 volá manažer firmy Konstruktiva Branko Drážďanský, kterého státní zastupitelství viní z uplácení ohledně zakázky na opravu zámku Buštěhrad, do společnosti zabývající se elektroinstalacemi. "Kde se shání takové ty šumendové přístroje, takové ty, co vyžvejkávají takové to, když se někde s někým bavíte a nechcete, aby vás někdo slyšel?" ptal se například. Volaný muž odpověděl, že je takových zařízení k mání více a bude lepší se kvůli tomu sejít.

Odposlech Drážďanského nemusí souvist s kauzou Rath, ale dokládá, že obžalovaní počítali se sledováním hovorů

Drážďanského advokát Filip Svoboda soudu namítal, že přehrávka nesouvisí s projednávanou věcí.

Žalobce Jirát ČTK řekl, že odposlech nemusí souviset s Drážďanského případným podezřením z odposlechu v Rathově kauze, ale lidé obžalovaní v případu prý počítali s tím, že by jejich telefony a hovory v soukromí mohla policie sledovat. Podle státního zástupce to prý vyplývalo z jejich údajné trestné činnosti, která se podle obžaloby týkala manipulací s obchodními soutěžemi o veřejné zakázky.

Záznamy obsahují další důkazy o upravování tendrů ve Středočeském kraji, tvrdí Jirát

Odposlechy telefonických hovorů přehrává soud od minulého týdne, měly by podle soudce Roberta Pacovského zabrat zhruba 14 dní. Před tím zazněly nahrávky z místností.

Záznamy podle Jiráta obsahují v souvislosti s dalšími poznatky policie důkazy o upravování tendrů ve Středočeském kraji, které prý provázela korupce. Rath údajně o všem věděl coby hejtman. Exposlanci hrozí nejvyšší trest - až 12 let vězení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…