Dron zasáhl tanker plující pod ruskou vlajkou u Kerčského průlivu

05.08.2023 7:28 | Monitoring

V blízkosti mostu spojujícího Ruskem okupovaný Krym s ruskou pevninou se v sobotu brzy ráno ozvaly výbuchy, které podle Ruskem jmenovaných představitelů souvisely s útokem ukrajinského dronu na ruský tanker, který byl poškozen a nemůže samostatně plout, uvedla agentura Reuters.

Dron zasáhl tanker plující pod ruskou vlajkou u Kerčského průlivu
Foto: Archiv vydavatele Vaše Věc
Popisek: Kerčský most

Ukrinform uvedl, že byl zasažen tanker SIG, který dodával letecké palivo z Krymu do Sýrie, za což byl zařazen na sankční seznamy USA. Na síti X (Twitter) se objevily fotografie ukazující poškození plavidla, které bylo zčásti zatopeno, a to včetně strojovny. Podle dosavadních informací nebyl nikdo na palubě lodi zraněn.
Ruská námořní záchranná služba v černomořském přístavu Novorossijsk uvedla, že na pomoc tankeru, který byl poškozen a není schopen samostatného provozu, byly vyslány remorkéry, informuje Reuters.
 
„Můžeme říci, že tanker je poškozen v (Kerčském) průlivu, pouze na jižní straně,“ citovala ruská tisková agentura TASS záchranné středisko. „Nyní se budou zabývat tím, jestli ho vezmou do vleku, nebo ne. Zatím stojí na kotvě. Strojovna utrpěla nějaké škody, ne příliš velké.“
 
V noci byla ruská válečná loď vážně poškozena při útoku ukrajinského námořního dronu na základnu ruského námořnictva v Novorossijsku, což je poprvé, kdy ukrajinské námořnictvo promítlo svou sílu tak daleko od břehů země.
 
Ruskem dosazení představitelé poloostrova Krym, který Moskva anektovala v roce 2014, uvedli, že nejnovější výbuchy nemají nic společného s mostem, který se během sedmnáctiměsíční ruské invaze na Ukrajinu stal dvakrát terčem vážného útoku.
 
Ukrajina, která se k útokům na ruské cíle vyjadřuje jen zřídka, k incidentu nevydala žádné oficiální prohlášení.
 
Provoz na mostě byl na čas zastaven, což bylo již třetí takové zastavení za posledních 24 hodin, ale později byl obnoven. „Opět nedošlo k žádnému přímému útoku na krymský most a v bezprostřední blízkosti nedošlo k žádnému výbuchu,“ citovaly ruské tiskové agentury Olega Krjučkova, poradce Ruskem dosazeného gubernátora Krymu.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

.!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekudli , 05.08.2023 11:36:35
Útok na tanker se rovná ekologické katastrofě. Je vidět že Ukrajina aby se zviditelnila udělá cokoliv aby se zalíbila svým chlebodárcům.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …