Druhá vlna? Vojtěch klidní situaci. Jde hlavně o Karvinsko

29.06.2020 17:07

V České republice v neděli přibylo 305 případů koronaviru. Je to čtvrtý nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie. Souvisí zřejmě s testováním na Karvinsku. Dosud se v České republice koronavirem nakazilo celkem 11 603 lidí, vyléčilo se jich 7705, obětí je 348. Aktuálně je tak v zemi 3550 nemocných.

Druhá vlna? Vojtěch klidní situaci. Jde hlavně o Karvinsko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Právě kvůli šíření onemocnění covid-19 stát od úterý zpřísní opatření na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Zakáže návštěvy nemocnic či omezí účast na hromadných akcích. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) však uklidňuje, že aktuální nárůst počtu případů covid-19 není druhou vlnou pandemie. "Může za to hlavně nárůst počtu nových případů na Karvinsku," řekl. Zároveň apeloval na občany, aby byli zodpovědní.

Anketa

Postupuje vláda proti šíření koronaviru SARS CoV-2 správně? (Ptáme se od 29.6.2020)

88%
12%
hlasovalo: 6770 lidí

"Nárůst je dán i neukázněností našich spoluobčanů, kteří i když mají příznaky, tak navštěvují nejrůznější oslavy, firemní večírky. A hygienici pak musí řešit celou řadu kontaktů. A jsou z toho pak problémy, které se přelévají do různých regionů," poznamenal Vojtěch. Virus podle něj nezmizel a je na každém z nás, abychom tu situaci zvládli. Vyzval k obezřetnosti a zodpovědnosti. Obdobně hovořila i hlavní hygienička Jarmila Rážová, která uvedla, že je sice mnoho nakažených pacientů bezpříznakových, způsobuje to však problémy v šíření viru, kdy se lidé například i přes teplotu účastní firemních večírků. "V případě celorepublikové působnosti firmy se pak může virus rozšířit i do dalších krajů," dodala.

V Moravskoslezském kraji zůstanou kvůli šíření koronaviru i po rozvolnění povinné roušky. Přeshraniční pracovníci musí předkládat testy na covid-19. Povinné roušky zůstanou i v Praze v metru a při vnitřních hromadných akcích. Povinnost nosit roušky zůstane po celém Česku také ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

Dosud se v Česku koronavirem nakazilo celkem 11 603 lidí, vyléčilo se jich 7705, obětí je 348. Aktuálně je tak v zemi 3550 nemocných. Podíl nakažených k počtu testů byl v neděli 16,83 procenta, nejvíce od začátku epidemie. Testovalo se ale méně a především cíleně v ohniscích nákazy. "Epidemiologická situace je velmi dobrá. Plošně nedochází k žádnému šíření nákazy," ubezpečil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…