Druhé kolo boje o Hrad: Vyhrál by Jan Švejnar

28.05.2012 7:51

Průzkum veřejného mínění, který uveřejnily dnešní Lidové noviny, znovu ukazuje, že by se do druhé kola přímé volby prezidenta dostali Jan Fischer a Jan Švejnar. Ve druhém kole by pak více hlasů dostal druhý jmenovaný muž. Tedy, pokud se vůbec rozhodne kandidovat. Švejnar stále není oficiálním uchazečem o Hrad. Pokud by se nakonec rozhodl do boje nevstoupit, jeho příznivci by pravděpodobně podpořili Fischera.

Druhé kolo boje o Hrad: Vyhrál by Jan Švejnar
Foto: cssd.cz
Popisek: Jan Švejnar

Doposud uskutečněné průzkumy veřejného mínění ukazují, že nejvážnějšími uchazeči o Hrad jsou expremiér Jan Fischer a ekonom Jan Švejnar. Ale který z obou mužů by zvítězil, pokud by se utkali ve druhém kole? Z šetření společnosti Millward Brown, které uveřejnily dnešní Lidové noviny (LN), vyplývá, že by to byl spíše Švejnar. Hlas by mu dalo čtyřiapadesát procent voličů.

Nezávislost se vyplácí

Až sedmnáct procent lidí, kteří jsou v prvním kole připraveni volit někoho jiného, prohlašuje, že by ve druhém kole dali hlas právě ekonomovi dlouhá léta působícímu v USA.

„Nepřekvapuje mě to. Tendence volit nezávislého kandidáta proti dvěma velkým stranám tu zkrátka je. A navíc Švejnar ani Fischer nejsou kontroverzní. Při politických sporech mají spíše tendenci spojovat,“ vysvětluje sociolog Jan Hartl z agentury STEM.

Bude vůbec bojovat?

Je však třeba připomenout, že Švejnar stále ještě formálně není uchazečem o Hrad. Opakovaně dal najevo, že o kandidatuře uvažuje, ale definitivně se pro ni rozhodne až v okamžiku, kdy bude schválen prováděcí zákon k přímé volbě prezidenta.

V prvním kole Švejnarovi také nijak nepomůže postoj ČSSD. Strana, které se v tuto chvíli těší největší důvěře voličů, dala najevo, že by na Hradě viděla raději svého senátora Jiřího Dienstbiera. Stalo se tak poté, co se Švejnar opakovaně vyprofiloval jako nezávislý kandidát, který nenastoupí do předvolební kampaně v trikotu ČSSD.

Váhání, jaké Švejnar v případě své kandidatury ukazuje, pak nejvíce nahrává právě Janu Fischerovi, který už rozjel kampaň. Oslovení občané dali totiž najevo, že si obou kandidátů váží přibližně stejně a pokud by kandidoval jen jeden z nich, dali by hlas právě Fischerovi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…