Drulák: Jak dopadne dělení se o plyn v EU. Víme to. Jak pochodili Němci

25.08.2022 4:44 | Rozhovor

Spása pro Evropu v podobě norského plynu? Kdepak. Profesor Petr Drulák pro ParlamentníListy.cz připomíná nedávný neúspěch německého kancléře, který v Oslu se žádostí o navýšení dodávek nedopadl dobře. Dohody v EU o solidaritě při nedostatku zemního plynu jsou prý hezké na papíře, ale migrační krize a covid nám dle jeho slov v praxi předvedly, jak podobné sliby končí. Drulák dále rozvedl svá zjištění o podvodu v podobě americké studie o účinnosti protiruských sankcí a díky své letité diplomatické zkušenosti se rychle vypořádal s výrokem premiéra Fialy, že bude jeho vláda iniciovat společné evropské řešení proti extrémním cenám plynu a elektřiny.

Drulák: Jak dopadne dělení se o plyn v EU. Víme to. Jak pochodili Němci
Foto: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky
Popisek: Petr Drulák

Uplynulo půl roku od ruského vpádu na Ukrajinu. Jak průběh konfliktu zhodnotit? Jak válka poznamenala Ukrajinu a Rusko, které nejspíš počítalo s bleskovou válkou?

Přes léto se tzv. stabilizovala fronta a v posledních týdnech nedošlo k větším průlomům na jedné ani druhé straně, i když je zřejmý tlak Ruska na drobný postup. Na každé straně jsou desítky tisíc mrtvých, to je evidentní, jakkoli jsou veřejná čísla poznamenána propagandou. Realistické odhady mluví o tom, že každá ze stran má řádově desítky tisíc mrtvých. Ukrajincům se občas podaří udělat nějakou dobře medializovanou akci spíše partyzánského charakteru za linií nepřítele, tzn. třeba spektakulární výbuch na místech, která kontrolují Rusové. Ale také v samotném Rusku dochází k záhadným výbuchům a před několika dny tam došlo k atentátu, byť není známo, kdo ho spáchal.

Realita konfliktu je, že v posledních týdnech nedošlo k výraznějšímu posunu a očekává se, co přijde na podzim. Rusové se zřejmě chystají k většímu úderu a je možné, že něco takového chystají také Ukrajinci. Důležité je, že obě strany jsou v tuto chvíli přesvědčeny, že mohou vyhrát anebo na bitevním poli získat strategické výhody nad nepřítelem.

Zpočátku ruského útoku byla ukrajinská armáda podceňována, dnes je místy spíš přeceňována s tím, že často slýcháme, že Ukrajina může válku vyhrát a dokonce osvobodit Krym. Je to skutečně přeceňování, anebo toho Ukrajinci mohou dosáhnout?

Jde o součást informační války. Vede se přímý vojenský konflikt mezi Ukrajinou a Ruskou federací a Západ je do něho zapojen nepřímo posíláním různých zbraňových systémů. Druhým aspektem je ekonomická válka, kterou vyhlásil Západ Rusku právě proto, aby Rusko oslabil a přinutil k ústupkům na válečném poli. Rusko samozřejmě v ekonomické válce odpovědělo protiopatřeními, tedy tím slavným plynem. Je však potřeba připomínat, že ekonomickou válku zahájil proti Rusku Západ.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…