Drzí lumpové a darebáci. Katolický kněz, který spoluorganizoval protest proti brněnskému představení hanobícímu českou vlajku vaginou, i Ježíše, promluvil o pozadí celého skandálu

29.05.2018 11:41

Prior katolického Kněžského bratrstva svatého Pia X. (FSSPX) Tomáš Stritzko, který působí v Brně, ve svém prohlášení poskytnutém ParlamentnímListům.cz odsoudil „blasfemické, křesťanství a Církev urážející a státní vlajku hanobící představení“ Naše násilí a vaše násilí v rámci festivalu Divadelní svět Brno.

Drzí lumpové a darebáci. Katolický kněz, který spoluorganizoval protest proti brněnskému představení hanobícímu českou vlajku vaginou, i Ježíše, promluvil o pozadí celého skandálu
Foto: Archiv
Popisek: Páter T. Stritzko

„26. května 2018 došlo s finanční podporou a souhlasem magistrátu v rámci festivalu Divadelní svět Brno k uvedení blasfemické divadelní hry, kde bylo uráženo křesťanské vyznání a nehorázným způsobem zneuctěna státní vlajka – ústavní symbol státu. Už 24. května předcházelo tomuto skandálu představení, kde byl zneuctěn papež Jan Pavel II. a katolická Církev,“ uvedl na úvod Stritzko.

Odpovědnost Glasera, zastupitelstva a policie

Hlavní zodpovědnou osobou za toto protizákonné jednání je podle něho ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser, který „byl s obsahem obou her plně seznámen, prosazoval jejich provedení a osobně se angažoval i proti všem snahám usilujícím hanobení náboženství a státního symbolu zabránit“.

Politickou zodpovědnost za toto protizákonné jednání podle Stritzka nese městská koalice Zastupitelstva města Brna i všechna politická uskupení a strany, které přes varování při hlasování odsouhlasily konání akcí.

„Veřejní činitelé, kteří aktivně podporují či umožňují hanobení víry a státních symbolů, tedy podporují či umožňují protiprávní jednání, které je zaměřeno přímo proti Listině základních práv a svobod, jež je součástí Ústavy ČR, jež chrání náboženské vyznání a víru všech občanů před tupením, hanobením a pronásledováním. Takoví zastupitelé a jiní veřejní činitelé nemají v demokratickém státě ve veřejných funkcích co pohledávat. Rovněž Policie ČR by měla zasahovat proti pachatelům protiprávní činnosti, a ne proti těm, kteří proti této kultivovaným a nenásilným způsobem protestují a snaží se jí zabránit, jak jim ukládají při nečinnosti státních orgánů zákony ČR,“ míní Stritzko.

Zítra pod záminkou svobody uměleckého projevu někdo může propagovat užívání drog, pedofilii či relativizovat zločiny nacismu

Svoboda uměleckého projevu pak podle něj nemůže a nesmí být záminkou pro páchání trestné činnosti, tento typ svobody zákony ČR neznají. „Dnes je hanobena křesťanská víra, katolická Církev a státní vlajka ČR, zítra pod záminkou svobody uměleckého projevu někdo může propagovat užívání drog, pedofilii či relativizovat zločiny nacismu včetně genocidy Slovanů, Židů apod. Umělecká svoboda nedává rozhodně nikomu právo urážet státní symbol, pod kterým naši předkové bojovali a prolévali krev za naši svobodu, nějakým ustašovským pohrobkem a v Osobě Ježíše Krista tupit křesťanství, k němuž se hlásí většina věřících občanů ČR,“ upozorňuje katolický kněz.

„Naopak bych touto cestou chtěl poděkovat všem, kteří se na organizování protestu a na protestu samém v Divadle Husa na provázku podíleli. Je pro mne velkou radostí, že prvotní iniciátoři, kteří také obstarali vstupenky, našli podporu především u křesťanské mládeže hlásící se ke katolické tradici. Právě tito mladí katolíci domluvili spolupráci s hnutím Slušní lidé,“ sdělil.

Rozhodný, avšak kultivovaný a nenásilný protest podle něj proběhl ve dvou fázích. První, na počátku představení, si vzali na starost Slušní lidé, kteří také byli svým oblečením rozpoznatelní, a proto po svém protestu všichni museli pod dohledem Policie ČR opustit divadelní sál.

„Věřící část protestujících se pak v další části představení modlila společně růženec a při blasfemické scéně začala hlasitě protestovat, pak byli i tito protestující vyvedeni. Považuji si za čest, že jsem mohl přispět k tomuto protestu radou a podporou odhodlání se vzepřít takovým urážkám naší víry, jaké si nedovolili ani komunisté. Za zdar akce jsme se modlili již na studentské pouti do Křtin 1. května a v den konání protestu jsem odsloužil na tento úmysl za všechny účastníky mši svatou. Jsem rád, že protest v divadelním sále pochválil pan prezident Miloš Zeman a český primas Jeho Eminence Dominik kardinál Duka. Naopak poněkud smutné je, že brněnské biskupství slouží už jenom k chovu pštrosů,“ informoval otec Stritzko.

Domluvit spolupráci mezi katolickými křesťany a slušnými lidmi

„Reakce organizátorů kriminálního jednání, tedy obou uvedených her, na protest naopak připomíná sudetoněmecké bojůvky na konci třicátých let, které útočily na české obyvatelstvo, a pokud se Češi začali proti jejich nestoudným útokům bránit, začali drze ze sebe dělat chudáky a napadené,“ říká Stritzko.

„Jako pamětník a účastník listopadových událostí roku 1989 (aniž bych je chtěl hodnotit z politického hlediska) oceňuji, že i dnes jsou mladí lidé, kteří jsou odhodláni rozhodnou, avšak nenásilnou a kultivovanou formou hájit respekt ke křesťanství, úctu k druhému člověku a skutečné demokratické hodnoty, o což jsme tehdy také upřímně usilovali netušíce, že tato upřímná touha bude lumpy a darebáky zneužita. A jak se ukázalo, lze i dnes domluvit spolupráci mezi katolickými křesťany a slušnými lidmi, nyní to myslím spíše v obecném slova smyslu, při hájení základních hodnot, bez kterých naše civilizace, náš národ, náš stát nemá žádnou budoucnost. Ještě jednou všem srdečně děkuji a vyprošuji hojné Boží požehnání,“ uzavřel své prohlášení otec Tomáš Stritzko.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …