Důchodci by pochopili, že víc nedostanou. U Fridrichové trhali rozpočet Schillerové

07.06.2021 8:06

„To se nám to hoduje, když nám lidi půjčujou,“ uvedla Nora Fridrichová reportáž o státním rozpočtu z dílny ministryně financí za hnutí ANO, Aleny Schillerové, která na jedné straně kývla na snižování daní a na straně druhé na zvyšování důchodů. „Umí vláda počítat?“ zeptala se Fridrichová. A nechala promluvit politologa z Masarykovy univerzity v Brně, Stanislava Balíka, podle kterého by senioři pochopili, že se jim důchody nebudou zvedat tak rychle, když je stát v tak hluboké krizi.

Důchodci by pochopili, že víc nedostanou. U Fridrichové trhali rozpočet Schillerové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

Anketa

Je potřeba, aby lidé, kteří jsou očkovaní a vracejí se ze zahraničí, podstupovali testy na covid-19?

70%
23%
hlasovalo: 5766 lidí

Předseda vlády Andrej Babiš rád říkává, že Česko patří k nejméně zadluženým zemím v EU. Ale pokud bude Alena Schillerová zadlužovat takovým tempem jako teď, brzy se můžeme dostat do problémů. Rychleji než Česko se v EU zadlužuje jen Estonsko a Rumunsko.

A vláda v této situaci navíc dál zhoršuje rozpočtovou situaci tím, že zvyšuje důchody nad rámec stanovený zákonem. Exministr financí za hnutí ANO Ivan Pilný to přičítá tomu, že se nalézáme ve volebním roce a vládní strany si kupují pozornost voličů. „To je naprosto brutální populistický záměr koupit si voliče,“ uvedl Pilný.

Schillerová takovouto interpretaci odmítla.

„Je to přiměřeně tomu, abychom konsolidovali veřejné finance, ale s citem, abychom nezaškrtili ekonomiku a nedostali ji dál do recese. Děkuji vám, pěkný den,“ uvedla Schillerová na kameru.

Skutečností  je, že dluhovou sekeru zaťala jako šéfka státní kasy opravdu velmi hluboko. V příštím roce dluh zvýší o dalších 390 miliard korun. Problém je přitom v tom, že vláda v loňském roce výrazně snížila daně, když zrušila superhrubou mzdu, ale zároveň navyšovala např. již zmíněné důchody a platy.

Politolog Stanislav Balík pro ČT poznamenal, že senioři by v nelehké ekonomické situaci celé republiky pochopili, kdyby se jim důchody nezvyšovaly tak rychle.

„Mám za to, že i ti, kteří na tom nejsou úplně dobře, ti důchodci, tak by pochopili, že se nebude zvyšovat víc než nad to zákonem určené minimum. Přesto jsme si tady jako furianti bouchli do stolu a odpálili jsme si tisícovkou i pětitisícovkou cigaretu a tváříme se, že na to máme,“ kroutil hlavou Balík.

„Umí vláda počítat?“ položila si otázku Nora Fridrichová.  A v reportáží nabídla odpověď. Vláda si zkrátka a dobře spokojeně žije na dluh.

„Pokud jde o ty peníze, kvůli kterým narostl náš dluh, tak to nejsou miliardové tunely, které tu ty vaše demokratické strany provozovaly,“ poznamenal k rostoucímu dluhu Babiš s tím, že vláda tyto peníze dala v covidové krizi lidem.

Nejvyšší kontrolní úřad však upozorňuje, že na řešení koronavirové krize šla jen část těchto peněz. A rozpočet za rok 2020 skončil tím vůbec nejhorším výsledkem v moderní historii tohoto státu.

Pod boj s pandemií vláda schovala i peníze na řešení kůrovcové kalamity.

Po covidové krizi je výsledek hospodaření ministryně Schillerové tristní. Strážkyně státní kasy nasekala dluh 622 miliard,“ zaznělo v ČT s tím, že teď porostou i náklady na správu státního dluhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…