Duka se omluvil

30.09.2013 16:23

V předvečer svátku svatého Václava dorazila k soše českého patrona selská jízda. Tuto skutečnost velmi ocenil kardinál Dominik Duka a omluvil se za to, že církev po listopadu 1989 více nemyslela na drobné rolníky, kteří za komunismu trpěli. Na závěr svého vyjádření pak požehnal práci zemědělců.

Duka se omluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Půda je podle Duky to nejcennější, co nám naše vlast může nabídnout. Lidé, kteří se o půdu po celé generace starali, si proto zaslouží úctu. O to větší poklona jim pak náleží za to, že současní zemědělci či jejich předkové museli strpět komunistický útlak nebývalých rozměrů.

„Jako malý kluk si kolektivizaci vesnice pamatuji velmi dobře. Selskou moudrost a um tříbený po staletí tehdy nahradili inženýři lepších zítřků. Rozryli drobná rodová políčka na velké a nevkusné lány. Víru v Boží pomoc a úctu k přírodě nahradila chemická hnojiva a těžká strojová technika. Tehdy církev vyhlásila, že soukromý majetek je nedotknutelný. Musím ale vyznat, že ta obrana soukromých zemědělců měla z naší strany právo na větší pomoc a ochranu. Trochu se stydím i za to, že se mezi námi nalezli ti, kteří kolektivizaci venkova napomáhali. Také se jako církev musíme omluvit, že jsme na drobné zemědělce dostatečně nemysleli po revoluci a starali se více o sebe. Dnes se nám to vrací,“ poznamenává kardinál.

Celá úvaha Dominika Duky ZDE

Soukromí zemědělci tak mají spolu s obcemi a městy od církve jasnou podporu a budou první, se kterými bude církev spolupracovat při správě majetku, jenž se duchovním navrátil v návaznosti na zákon o vyrovnání státu s církvemi. K soukromým zemědělcům se budou duchovní obracet také s prosbou o radu. „Bůh jim žehnej,“ uzavřel své vyjádření kardinál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…