Dvacet šest senátorů žádá přesun ambasády v Izraeli do Jeruzaléma

18.12.2019 15:44

Dvacet šest senátorů, tedy zhruba třetina horní komory Parlamentu, vyzvalo k přesunu české ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Dnes to na tiskové konferenci řekl senátor Zdeněk Papoušek (KDU-ČSL), podle něhož se k výzvě mohou připojit ještě další senátoři, napsala ČTK.

Dvacet šest senátorů žádá přesun ambasády v Izraeli do Jeruzaléma
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Negevská poušť leží na jihu Izraele

Přesun velvyslanectví do Jeruzaléma dlouhodobě podporuje i prezident Miloš Zeman, vláda, která má ve věci konečné slovo, je ale k záměru zdrženlivá.

„K dnešnímu dni 26 senátorů včetně předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) a místopředsedů (Jiřího) Oberfalzera (ODS) a (Miluše) Horské (KDU-ČSL) podepsalo výzvu, aby se česká ambasáda přemístila do logicky hlavního města Izraele, a to jest Jeruzaléma,“ řekl Papoušek.

Kubera už v minulosti uvedl, že návrh na přesun velvyslanectví do Jeruzaléma podporuje. Dlouhodobým stoupencem takového kroku je i Zeman, loni v izraelském parlamentu sliboval, že se vší silou zasadí o jeho prosazení.

Odpůrci přesunu ambasády tvrdí, že je třeba počkat, dokud se nevyřeší letitý konflikt mezi Izraelem a Palestinou, jehož součástí je i spor o status Jeruzaléma. Přestěhování ambasády a uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele by podle nich znamenalo porušení rezolucí OSN. Proti umístění ambasád do Jeruzaléma ostře protestují nejen Palestinci, ale i jejich spojenci z řad arabských zemí.

Americký prezident Donald Trump v prosinci 2017 Jeruzalém uznal jako hlavní město Izraele a v květnu loňského roku tam nechal z Tel Avivu přesunout velvyslanectví Spojených států. Český velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický ČTK letos v srpnu řekl, že se k americkému kroku nikdo nepřipojil. Česká vláda se podle něj drží evropské politiky a úřad přesouvat nechce. Premiér Andrej Babiš (ANO) v únoru při návštěvě Izraele řekl, že stěhování úřadu není na pořadu dne. V Jeruzalémě funguje od roku 2018 Český dům, který ale nemá diplomatický status.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…