Dvě Rakušanovy brožury, proč je správné udávat. Pro mladé ladí do coolu, starším suverénně tyká

04.11.2023 20:09 | Monitoring

Moderátorka Jana Bobošíková v pořadu Aby bylo jasno veřejnost informuje o kampani Ministerstva vnitra, jejímž cílem je poučit lidi o bezpečném chování na sociálních sítích. Bobošíková ve videu na YouTube představila dvě brožurky, z nichž každá cílí na jiné věkové kategorie. „Bonzovat se nemá, ale nahlásit se to musí,“ říká jeden z bodů v brožurce.

Dvě Rakušanovy brožury, proč je správné udávat. Pro mladé ladí do coolu, starším suverénně tyká
Foto: Screen Aby bylo jasno
Popisek: ABJ - Titanic

Brožurka se jmenuje „10 fíčur bezpečného chování v onlinu“ a má hned dvě verze. Jednu určenou pro mladé, druhou pro starší generaci – Ministerstvo vnitra ji dle slov Bobošíkové nazývá „boomer verze“. „Za boomera je obecně považován člověk po padesátce,“ dovysvětlila Bobošíková, podle které tím tak jen více rozděluje společnost. Zvláště, když brožurka pro boomery obsahuje tučný nápis: tahle verze není pro mladý.

Bobošíková ve videu následně obě verze porovnávala. V prvním bodě brožurka určená starším lidem radí: „Mysli na svou digitální stopu“. Mladým pak říká: „Nebuď jako dinosaurus, mysli na svou digitální stopu“, text doplňuje obrázek dinosaura.

Bobošíková vyzdvihla skutečnost, že Ministerstvo vnitra skrze brožurku oběma skupinám tyká. „Rakušanovo ministerstvo mladým i nám starším samozřejmě tyká. A upozorňuje mladé i staré na to, že příspěvek na sociálních sítích může na dlouho zkomplikovat kariéru. Všimněte si, kolik výhrůžek se vejde do státní péče o naše bezpečí,“ komentovala první radu brožurky Bobošíková s tím, že svoboda slova má evidentně hranice: „To je taková svoboda slova od samsaď po samsaď.“

Moderátorka následně pokračovala ve srovnání. Tam, kde mladým je raděno, že „BFF nemusí být chábr nebo feláč“, je starším doporučováno zvážit, koho přijmou do svých přátel na sociálních sítích.

„Mladí mají checkovat informace a hidovat své osobní údaje – tzn. ověřovat informace a chránit své osobní údaje. My starší nemáme zveřejňovat údaje, které by mohly být nevhodné,“ uvedla Bobošíková a přečetla další část brožurky pro mladé: „Hustej týpek na síti neflexuje poušnem, emkem a dickpickem.“

 

Ke slovníku, kterým se Rakušanovo Ministerstvo vnitra snaží „vlichotit do přízně mladých lidí“ už moderátorka dále nekomentovala. Namísto toho se přesunula v brožurce k desátému bodu. Ten dle jejích slov vybízí obě generace k udávání svých spoluobčanů při podezření na nebezpečné nebo nelegální chování. „Bonzovat se nemá, ale nahlásit se to musí,“ říká Ministerstvo vnitra mladým. Starším pak sděluje: „Nahlas nebezpečné nebo nelegální chování na sítích“.

Aby se brožurka dostala k co nejvíce dětem, navázalo Ministerstvo vnitra spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, tedy i s Národním pedagogickým institutem, který zajistí rozesílání brožurky v elektronické podobě prostřednictvím newsletterů do škol. Bobošíková upozornila, že Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy je vedeno také členem hnutí STAN, ministrem Mikulášem Bekem.

„Virtuální svět může být stejně nebezpečný jako ten reálný. Navíc v něm děti tráví spoustu času. Na jeho nástrahy je tak potřeba neustále upozorňovat a zábavnou formou je učit a zvyšovat tak jejich odolnost a mediální gramotnost,“ uvedl důvody vydání brožurky ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

V další části videa Bobošíková představila další brožurku Ministerstva vnitra s názvem „Zajíčkovo nebezpečné dobrodružství“. Obrázková knížka, na jejímž vydání se v České republice podílelo Ministerstvo vnitra je primárně zaměřená na děti do šesti let. V několika jazykových variantách vyšla při příležitosti Dne pohřešovaných dětí v dalších zemích Evropské unie.

„Je skvělé, že kromě vylepšování projektů pomáhajících najít pohřešované děti co nejrychleji přicházíme i s preventivními projekty, jako je obrázková brožura pro děti. Učit hravou formou už malé děti chovat se tak, aby se neztratily, je rozhodně potřeba,“ uvedl k brožurce ministr vnitra Vít Rakušan.

 

 

Brožura má dětem pomoci zůstat v bezpečí. „A víte, jak má dětem do šesti let pomoci zůstat v bezpečí? Brožura vysvětluje, že dětem přece radí vnitřní hlas. A tak se prostřednictvím pohádky o zajíčkovi dítě dozví, že má vnitřní hlas, kterému se říká instinkt. Ten dítěti napoví, kdy je něco správné, kdy ne,“ přiblížila Bobošíková.

Poté citovala pasáž z konce knížky: „A tak dobrodružství zajíčka a ježka končí kručícím bříškem, ale hlavně s vědomím, že při dalším dobrodružství mohou věřit svému instinktu,“ přečetla moderátorka.

Podle Bobošíkové říci dítěti, ať věří svému instinktu, není tou nejvhodnější radou. Lepší by dle jejího názoru bylo rodičům těchto dětí říci, aby své děti vychovávali.

„Na nebezpečné brožuře se podíleli evropští psychologové, behaviorální vědci a dětští lékaři,“ informovala Bobošíková. Dodala, že v Aby bylo jasno dali tuto brožurku přečíst zkušené dětské neuroložce.

Podle neuroložky by šestileté dítě, které má instinkty, muselo být Mauglím. „V šesti letech se dítě může rozhodnout něco nedělat proto, že má jednoduše strach, ale určitě ne proto, že by se spoléhalo na instinkt. Ten v tomto věku ještě vyvinutý není,“ zdůraznila neuroložka. Osvětlila i význam vnitřního hlasu. „Vnitřní hlas je pak terminus technicus používaný v souvislosti se schizofrenií,“ vysvětlila neuroložka.

Takhle podle Bobošíkové Ministerstvo vnitra chrání bezpečnost starých, mladých i těch nejmenších. „Rodiče by měli nastartovat instinkty, rychle zpozornět a konat,“ poradila v závěru videa Bobošíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je možné Rakušanovi nahlásit Fialu a Válka, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠámot , 05.11.2023 11:02:42
za neustálé šíření lží o úspěších slepencové vlády a o zajištění dostatku léků?

|  6 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …